Velayet muvaffakatnamesi nedir?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .

velayet izin belgesi
velayet izin belgesi

Çocuğun yurt dışına çıkış iznidir. Bu izni almayı ihmal ettiğinden veya böyle bir şeye ihtiyaç olduğunu bilmediğinden havaalanında veya sınır kapısında vizesiz yurt dışı tatilleri iptal olan çok kişi vardır.

Vize başvuruları için muvaffakatname gereklidir.

Müşterek çocuğun yurt dışına çıkabilmesi için yanında hem annesinin hem de babasının olması gerekir. Evli dahi olasalar tek velisi ile yurt dışına çıkacak çocuk için diğer velinin noterden yurt dışına çıkış muvaffakatnamesi vermesi gerekir. Aksi halde çocuğu sınır kapısından geçirmezler.

İlginizi çekebilir:  Gaiplik nedir? Gaiplik durumunda evliliğin feshi davası

Muvaffakat istenip istenmediği ile ilgili bilgi, gidilecek ülkenin konsolosluğundan alınabilir.

Ne şekilde alınır?

Noterden alınır. Eğer taraflardan biri bu belgeyi vermiyorsa gerekliliğinin ıspatı ile mahkemeden alınır. Yargılama gereken hallerde mahkemeye önceden başvurmak gerekir. Velayeti kendisinde olan taraf da diğer taraf da dava edebilir. Çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurularak karar verilir.

İlginizi çekebilir:  18 yaşından büyük kızlar kaç yaşına kadar nafaka alır?

3 gün sonra yurt dışına çıkacağız acil çıkış izni lazım diye mahkemeye başvurmanız halinde hemen karar çıkarttıramazsınız.

Velayet altındaki çocuk ne şekilde yurt dışına çıkartılır?

Velayeti alan kişi müşterek çocuğu istediği gibi yurt dışına çıkartabilir. Yargıtayın yerleşik kararlarına göre bu böyledir. Ama gidilecek ülke muvaffakatname isteyebilir. Genelde de isterler. Bu nedenle hukukla inatlaşmak yerine tatilin son dakikada yanmaması için muvaffakatname alınması yerinde olacaktır. Vizeli olarak gidilen yerlerde zaten vize alırken bu belgeleri isterler. Ama vizesiz gidilen ülkeler için havaalanından geri çevriilme veya sınır kapısında kalma ihtimali vardır.

İlginizi çekebilir:  Ekonomik şiddet nedeniyle boşanma

Nikah dışı doğan çocuk için de muvaffakatname gerekir mi?

Nikah dışı doğan çocuğun velayeti otomatik olarak annesindedir. Vlayeti kendisinde olan kişinin bizim hukukumuza göre muvaffakat almasına gerek yoktur. Ama gidilecek ülke bu belgeyi isteyebilir.

Velayeti almayan ebeveyn çocuğu yurt dışına çıkartabilir mi?

Muvaffakat alması halinde, kişisel ilişki süreleri içinde çocuğu yurt dışına çıkartabilir.

Velayetin sizde olduğunu nasıl kanıtlarsınız?

Eşlerden biri ölmüşse ölüm belgesiyle, boşanmışsa boşanma kararındaki velayet hükmüyle, Boşanma davası yeni başlamışsa ara karardaki tedbir velayeti hükmüyle kanıtlayabiirsiniz

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları