Boşanmayı Düşünen Kişilerce Sıkça Sorulan Sorular

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 09/04/2024 by .

Aşağıda, boşanma fikri aklından geçen kişilerin sorduğu sorular, nokta virgül eksiltmeden alınarak cevaplanmıştır. Bu nedenle soru cümlelerindeki hitabet tarzı konusunda okurlarımızdan özür dileriz.

1-Boşanma avukatı ne kadar tutar?

Aile mahkemeleri asliye hukuk mahkemelerinin branşlaşmış bir dalıdır. Bu nedenle her yılın en güncel avukatlık asgar ücret tarifesine göre asliye hukuk mahkemeleri için belirlenen ücretler üzerinden asgari avukatlık ücreti belirlenir. 2023 – 2024 yılı avukatlık asgari ücret tarifesine göre bunun alt limiti 17.900 TL’dır. Bundan aşağı dava alınamaz.

Her avukatın kıdemi, mesleki tecrübesi, branşlaşması, ofisindeki ekibi başkadır. Buna göre talep edeceği ücret de farklı olmaktadır. Yani eşinizin gözünü korkutacak nama sahip avukatı tutup sizden asgari ücretten de az para istemesini bekleyemezsiniz.

Aşağıda, 2024 yılı için tavsiye niteliğinde avukatlık ücret tarifesi yayınlayan illerin tarifelerini paylaştım. Bu tarifelerden avukatlık ücretleri konusunda fikir edinilebilir. Ama esas olan görüştüğünüz avukatla anlaşmaya varacağınız rakamdır.

Konusu para ile ölçülebilen işlerde asgari ücret %16 dır. Bu orannın altına tekabül eden sözleşme yapılmışsa, anlaşmazlık halinde kanuni oran üstünden hesaplama yapılır. Örneğin Maddi manevi tazminat talebi için %10 üstünden anlaşmaya varıldı ama müüvekkil dava sonunda anlaşmada geçen %10 u ödemek istemedi. Açılacak davada avukatın alacağı %10 değil %16 üstünden hesaplanır. Aynı durum hiç sözleşme yapılmadığı durumlarda da geçerlidir. Örneğin vekaleti avukatın posta kutusuna atıp gittiniz ve sözleşme imzalamadınız. Bu durumda maddi değerler üstünden %16 oranında vekalet ücreti ödersiniz.

2-Boşanma davası için ne kadar para gider?

Yine ayak üstü ücret sormak isteyen kişilerin üslubu ile sorulmuş bir sorudur. Ortalama olarak avukatla anlaşacağını vekalet ücreti ve mahkeme harcı tutarında para harcanır. Boşanma ile eşzamanlı açılacak mal rejimi tasfiyesi ve ziynet eşyası iadesi davaları varsa esas mahkeme masrafı harcaması diğer davalar için yapılacaktır.

İlginizi çekebilir:  Kiralananın Aile Konutu Olması Sebebiyle Tahliye Taahhüdüne İtiraz

3-Avukatsız boşanma nasıl yapılır?

Eğer ki düzgün bir dilekçe hazırlayabilirseniz mahkemeye gidip davanızı açarsınız. Delil listenizi, şahit listenizi eksiksik ve sürelerinde verebilirseniz duruşmaları kaçırmazsanız bir ihtimal çekişmeli boşanmayı kotarabilirsiniz.

Ama halihazırda çekişmeli olacak davada yalan yanlış bir dilekçe ile işe başlarsanız, eşiniz düzgün bir hukuki yardım aldığında ortada kalırsınız. Bu şekilde boşanma işini hafife alıp 10 yıla yakın süredir boşanamayan 2 kişi ile tanıştım.

Eşinizi sevmiyor, eşinizi aptal buluyor, eşinizin zaten hiç bir şeyi beceremediği gibi hukuki yardım alamayacağını da düşünüyor olabilirsiniz. Veya hakimin eşinizi görünce sizi direkt haklı bulup anında boşayacağını da umuyor olabilirsiniz. Veya eşinizin hiç bir şeyi ıspatlayamayacağını da düşünüyor olabilirsiniz. Boşanmak için herhangi bir sebep ve delil sunmanıza gerek olmadığını da sanıyor olabilirsiniz.

Gerçekte işler sizin evinizin içinde yaşadığı gibi yaşanmıyor. Muhtemelen çekişmeli boşanma davasında eşiniz düzgün bir hukuki destek alacaktır. Sonuç olarak boşanma konusunda hukuki destek almanız önemlidir.

4-En hızlı şekilde boşanma nasıl olur?

En hızlı şekilde boşanma anlaşmalı boşanmadır. Evliliklerinde 1 yılı doldurmuş kişiler anlaşmalı boşanma yapabilir. (Bir yılı doldurmayan kişiler de farklı şekillerde kısa sürede boşanabilir)

Anlaşmalı boşanma Samsun’da en kısa ortalama 1 ayda olmaktadır.
Dava yoğunluğu az olan, hakimi tecrübeli olan, hakimi izinli olmayan bir yerleşim yerinde anlaşmalı boşanma davası her şeyiyle 1 günde de sonuçlanabilmektedir.

avukat

Çekişmeli boşanma davası ise karşı tarafa yapılacak tebligatlara, hakimin izinli- tayin olmuş- görevden alınmış olup olmamasına, tarafların sunacağı şahit sayısına, yurtdışı tebligatı yapılıp yapılmayacağına, şahitlerin gününde duruşmaya çıkıp çıkmayacağına göre değişir. 1 ila 3 yıl arasında sürebilir.

Daha fazla para ödeyip çekişmeli boşanmayı daha kısa sürede bitirme gibi bir durum yoktur.

Kendi başına dava takip etmeye kalkıp eline yüzüne bulaştıran ve süreci 10 yıla sarkıtanlar mevcuttur.

Avukat dava uzadıkça ekstra para almadığından, 1 günde biten dava tabii ki avukat için de daha makbuldür. Davanın 3 yıl uzaması avukata ayrı bir mutluluk vermemektedir.

5-Tek taraflı boşanma kaç para?

1. soruda bu konuyu cevaplamıştım. Vatandaşlar nedense çekişmeli boşanmayı tek taraflı boşanma diye adlandırıyor. Çekişmeli boşanma için avukatlık asgari ücret tarifesi ve çeşitli illerin baroları tarafından yayınlanan tavsiye niteliğindeki ücret tarifelerini 1. maddeye ekledim. Avukatınızın söylediği ücret tavsiye niteliğindeki tarifelerden düşük ama asgari ücret tarifesinden yüksek olabilecektir. Çekişmeli boşanma için avukatınızla karşılıklı görüşmeniz en doğrusu olacaktır.

6-Tek celsede boşanma kaç gün sürer?

Anlaşmalı boşanma için Samsun’da 2024 yılında 1 hafta 15 gün ve 1 ay içinde duruşma günü vermektedir.

Duruşmadan sonra hakimin 1 ay boyunca gerekçeli karar yazma süresi vardır. Hakim isterse bu 1 ayı sonuna kadar kullanır isterse aynı gün yazar.

İlginizi çekebilir:  Boşanma davasının devamı süresince tedbir nafakası verilmesi

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflardan biri gidip kararın tebliğe çıkmasını ister. Aksi halde karar öylece durur ve boşanma duruşması yapılsa da evli kalırsınız. Böylece tebliğ istemeden ilelebet evli kalabilirsiniz.

Karar tebliğe çıkınca tebliğ gerçekleşirse tebliğ alanın 15 gün istinaf süresi olur. 15 gün içinde istinaf etmezse artık taraflar boşanmıştır. Erkek hemen evlenebilir kadın da iddet müddetini kaldırmak kaydıyla evlenebilir. (taraflar birbiriyle evlenecekse de iddet müddetini kaldırmak için dava açmaları gerekir)

Tebliğ alan kararı istinaf ederek anlaşmalı boşanmayı bozabilir ve o uzun çekişmeli boşanma sürecine giriş yapılır. Hakim her iki taraftan boşanma sebeplerini ve delillerini sunmalarını ister ve bunun için süre verir.

Şunu belirtmek gerekir ki, evlilik birliğinde eşiniz skandal bir eylemde bulunsa da hakim sizi anlaşmalı boşanma haricinde tek celsede boşamaz. Skandal ne büyüklükte olursa olsun aynen çekişmeli boşanma sürecini takip edersiniz. Skandal nedeniyle “nasılsa kensin şekilde haklıyım” diye düşünmeyin. Usul hükümleri dava sebeplerinden önce gelmektedir. Hukuki yardım almadan haklılığınıza güvenip kendi başınıza davaya girişirseniz işi berbat edebilirsiniz.

7-Mahkemeye gitmeden boşanma olur mu?

Çekişmeli boşanma davasında avukatınız varsa hiç mahkemeye gitmeyebilirsiniz. Hatta mahkemeye gitmemeniz sizin için daha da iyi olur zira mahkeme salonu kapısında kavga veya sürtüşme çok olur.
Hakim özel bir gereksinim duyarsa sizi isticvap etmek için duruşmaya çağırabilir. Ama genelde isticvapa pek gerek duyulmaz. Bu nedenle vekaletinizi verip şehri veya ülkeyi terk edebilirsiniz.

8-Ücretsiz avukat danışma hattı var mı?

Avukatlık kanununa ücretsiz iş takibi ve danışmanlık vermek yasaktır. Aksi şekilde ücretsiz iş takip eden veya danışmanlık veren avukatın disiplin sorumluluığu doğmaktadır. Bu yüzden ücretsiz avukat danışma hattı yoktur.

9-Boşanmak için harç parası ne kadar?

E devlet üzerinden UYAP vatandaş’a girerek güncel harç paralarının nasıl hesaplanacağını şu yazımda belirttim. 2024 yılı Nisan ayı için ortalama 2600 lira civarındadır. Tanıklar kalabalıksa, tebliğ yapılacak kişiler kanun kaçağıysa ve iş ilanen tebligatı gerektirir hal almışsa, yurt dışı yazışmaları ve çevirmenlik işi gerekiyorsa veya pedagog görüşmesi için ev uzak bir yerdeyse pedagog yol masrafı artabilir ve çeşitli ek masraflar çıkabilir.

10-Ücretsiz boşanma nasıl olur? Para yoksa boşanma davası nasıl açılır?

Üstünüzde mal varlığı yoksa, geliriniz yoksa dava açılacak ilin barosundan ücretsiz avukat talep edip davanızı ücretsiz açabilirsiniz.

Maddi durumunuz kötüyse ama üstünüzde ev araba maaş şirket varsa ücretsiz avukat alamazsınız ve harçsız dava açamazsınız. Yani arabanın son model mi yoksa 1981 model kuş serisi mi olduğuna bakılmaz. Şirket varsa şirketin batık olup olmadığına bakılmaz.

Barodan avukat tayin edilirken sıradaki avukat kim ise o tayin edilir. Avukatın deneyim yılı, ilgilendiği branşlar da göz önüne alınmaz.

İlginizi çekebilir:  Ceza duruşmalarında kafa karıştıran bazı şeyler hakkında bir derleme

11-Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?

Boşanma davasında delilleri sağlam olan ve kusuru az olan avantajlı olur. Yani davayı kimin açtığının önemi yoktur. Size dava açılmışsa siz de boşanmak istiyosanız karşı dava açarsınız. Yani öncelik sonralık farkı diye bir şey yoktur.

12-Boşanmak için ilk önce ne yapılır?

Boşanmak için ilk önce tüm boşanma sebeplerinizi listeler halinde yazın. Eşinizin size karşı bütün kusurlu davranışlarını, olayın şahitlerini, olayın tarihini tek tek sıralayın. Sonrasında en uyumlu çalışabileceğiniz avukatla fikir birliği yaparak davanızı hazırlayın ve açın.

13-E-devletten boşanma davası açılabilir mi?

Eğer e imzanız varsa evet. Davanın e devletten açılması bütün bu meşakkatli süreci basitleştirmemektedir. Davayı yanlış açarsanız bu yazının 3. maddesinde anlattığım şekilde pişman olursunuz.

14-Avukat davayı kaybederse ne olur?

Vekalet ilişkisi bir temsil ilişkisidir. Sonuç garantisi vermek yasaktır.

Avukat, avukatlık kanununa uygun davranmış, süreci iyi şekilde takip etmişse, gerekli yazışmaları yapmışsa avukatın hukuki sorumluluğu yoktur. Bu yazdıklarımda eksiklik varsa avukatın hukuki sorumluluğu gündeme gelir.

Avukatlık ücreti iki türlüdür: 1 Akdi vekalet ücreti, 2 Karşı vekalet ücreti

Avukat sizden davanın başında para aldıktan sonra avukatlık kanununa göre davayı kazanırsa bir de hakimin takdir ettiği ücreti karşıdan alır. Yani dava boyunca avukat aslında sizin haklarınızı savunduğu kadar kendi potansiyel karşı vekalet ücreti hakkını da savunmaktadır. Davanın kaybedilmesine en az sizin kadar üzülecek kişi, karşı vekalet ücretinden mahrum kalacağı için avukatınızdır. Karşı vekalet alacağı için davanın çok hızlı bitmesini isteyen de yine avukatınızdır.

Eğer dava kaybedilirse avukat sadece sizden aldığı akdi avukatlık ücreti ile yetinmek zorunda kalır.

Eğer avukatınız dava boyunca avukatlık kanununa aykırı şekilde işi savsaklamışsa ancak o zaman dava açarak avukatınıza ödediğiniz akdi vekalet ücretini geri alabilirsiniz.

15- İyi bir boşanma avukatı nasıl olur?

* İyi bir boşanma avukatı, boşanma ve aile hukuku konularında uzmanlaşmış olmalı ve bu alanda geniş bir deneyime sahip olmalıdır. Boşanma davaları genellikle karmaşık ve duygusal olabilir, bu yüzden deneyimli bir avukatın sorunları çözmek için gerekli becerilere sahip olması önemlidir.

*Boşanma süreci genellikle taraflar arasında yüksek duygusal gerilimlerle doludur. İyi bir boşanma avukatı, müvekkillerle etkili iletişim kurabilir, duygusal zorlukları anlayabilir ve onlara destek olabilir. Ayrıca, mahkemede ve müzakerelerde etkili bir şekilde iletişim kurabilmelidir.

*İyi bir boşanma avukatı, müvekkilinin hedeflerini anlar ve bunları gerçekleştirmek için stratejiler geliştirebilir. Karmaşık hukuki konuları anlayabilir ve bu konularda stratejik kararlar alabilir.

*Müvekkiller, avukatlarına güvenmek isterler. İyi bir boşanma avukatı, müvekkilini dürüst bir şekilde bilgilendirir, onlara gerçekçi beklentiler sunar ve onların haklarını korur.

*Boşanma süreci genellikle duygusal bir süreçtir. İyi bir avukat, müvekkilinin duygularını anlayabilir, empati gösterebilir ve duyarlı bir şekilde davranabilir.

*Birçok boşanma davası, taraflar arasında anlaşma yoluyla çözülebilir. İyi bir boşanma avukatı, müzakere becerilerine sahip olmalı ve müvekkilinin çıkarlarını en iyi şekilde koruyacak şekilde müzakereler yapabilmelidir.

*İyi bir boşanma avukatı, duruşma tecrübesine sahip olmalı ve müvekkilinin haklarını duruşmada başarılı bir şekilde savunabilmelidir.

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları