Ceza duruşmalarında kafa karıştıran bazı şeyler hakkında bir derleme

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 25/01/2024 by .

1-Mübaşir bir daha duruşmaya gelmene gerek yok dedi, o an dava lehime sonlandı zannettim ama aleyhimde ceza hükmü evime postalandı ?? !! 

Ceza yargılamasında her ne kadar kişiler şikayetçi olsa da devletin kamu düzeninin sağlama görevi olduğu için yargılama devlet adına yürütülür. Bu nedenle şikayetçi veya sanık duruşmaları takip etmese dahi davanın düşmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Yargılama devam eder.

Ceza yargılamasında hakimin bir kez dahi olsa hem sanığın hem şikayetçinin ifadesini mahkemede almak mecburiyetindedir. Bir kez bu ifade verildikten sonra duruşmalara gelmek adına bir mecburiyet yoktur. Mübaşir de bu şekilde bilgi verdiğinde vatandaşlara zaten beraat edeceğini düşünerek işin ucunu bırakmaktadır. Oysa ki yargılama devam etmektedir ve yargılamadan ceza hükmü çıkması riski devam etmektedir.

İlginizi çekebilir:  Uzlaştırmacı sıfatıyla arayan kişiler dolandırıcı mıdır?

Yargılama daha çok şahit ifadelerinin ve eksik evrakların tamamlanması adına devam ettiği için duruşmaya gelmediğiniz takdirde şahit ifadelerine itiraz etme ve şahite soru sorma hakkınızı kaybedersiniz. Ayrıca aleyhinizde sunulan bilgi ve belgelerden de haberiniz olmaz. Yani yargılama siz gelseniz de gelmeseniz de devam edeceği için mübaşirin gelmesen de olur sözünü beraat ettiğinize yormayın. (Sadece gelmezseniz gelmemenizden dolayı başınıza ekstra bir sıkıntı gelmeyeceğini açıklamıştır. ) Sonra evinize postalanan ceza hükmüne şaşırmayın. En iyisi işinizi bir avukat vasıtasıyla takip edin.

2- Katılan ne demektir?

Kişiler şikayet hakkını kullandıktan sonra savcılık vakıayı ve delilleri değerlendirir. Suç unsurlarını tespit ederse ceza davası açar. Bu safhada suçtan mağdur olan, şikayetinin sunun kişi sadece müşteki sıfatını taşır. Müştekinin davası kamu adına takip edilir. yani davacısı şikayetçi değildir. Müşteki davaya katılma talebini sunduğunda katılan sıfatını kazanır. Dava sonunda kararı temyiz hakkı kazanır. Katılan sıfatı almazsa müştekinin avukatı dahi kararı temyiz edemez. Sadece savcı kararı temyiz edebilir. Yani katılan sıfatı kazanmak usuli işlemlerde bulunma hakkı kazandırır. Mağdur, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişiler ile malen sorumlu olanlar ilk derece yargılama safhasında katılma talebini mahkemeye sunabilirler. İstinaf ve temyiz aşamasında katılma olmaz.

İlginizi çekebilir:  Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin

Yani ileride kararı temyiz etme hakkınız da olsun istiyorsanız hakim katılma talebiniz var mı diye sorduğunda evet diyin.

3- Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) nedir neye yarar? HAGB hükmü temyiz edilebilir mi?

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulanan kararlarda kişi 5 yıllık denetim süresine tabi tutulur. Bu 5 yıl içerisinde kişi hiç bir kasıtlı suç işlemezse hüküm ortadan kalkar.

HAGB hükmü istinaf edilemez zira ortada açıklanmış bir hüküm yoktur.

Eğer kişi 5 yıllık denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlerse hüküm açıklanır. Hüküm açıklanınca istinaf hakkı doğar. Yani sanık, bu karar üst mahkeme safhalarını bitirene kadar hala bu suçtan sabıkalı sayılmaz.

İlginizi çekebilir:  Hukukta 1 ay ile 30 gün arasındaki fark nedir?

HAGB kişinin tercihine bırakılmış bir şeydir. Kişi HAGB kabul etmiyorum derse hüküm açıklanır. Böylece şahıs (eğer ceza kesin bir para cezası değilse) cezasını temyiz edebilir. Veya cezasını çekebilir. Yani kişi teknik düşüncelerle veya sadece kişisel ilkelerinden dolayı bu hakkını kullanmayayabilir.

Ayrıca HAGB hükmünün istinafı mümkün olmayacağı için istinaf yolunu açmak için de HAGB’nın kabul edilmemesi mümkündür.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları