Yazının Son Güncellenme Tarihi 27/07/2024 by .
Kiralık ev aile konutu sayılır mı?
Kiralanan da kiracılar bakımından aile konutu hükmünde olabilir. Aile konutu sadece ev sahiplerine dair bir kavram değildir. Taşınmazın aile konutu sayılması için eşlerin birlikte burayı mesken edinmiş olmaları yeterlidir. Tapuda şerh düşülmesi gibi işlemler kurucu değil açıklayıcıdır. Yani karı-koca burada oturmaya başlayınca taşınmaz artık aile konutu niteliği kazanır.
Aynı aie konutunun eşin açık rızası olmadan satılamayacağı gibi aile konutu ile ilgili kira sözleşmeleri de eşin açık rızası olmadan feshedilemez.
Kiracının eşi de ev sahibine bildirimde bulunarak kira sözleşmesinin tarafı haline gelebilir. Bu durumda eşi ile birlikte müteselsil borçlu haline gelir.
Tahliye istemi bölünemez bir borçtur. Örneğin ev bir grup öğrenciye kiralanmışsa tahliye istemi tüm bu öğrencilerin hepsine birden gönderilmelidir. Ev sahibinin sinirini bozan tek öğrenciye yöneltilemez. Aksi halde hukuka aykırı olur. Aynı şekilde her 2 eş de kira söleşmesinin tarafı haline geldiğinde tahliye talebi ikisine birden yöneltilmelidir.
Kiracıdan tahliye taahhüdü alırken ne yapmalı?
Hem kiracının hem eşinin imzasını içeren tahliye taahhüdü alırsanız sorun olmaz.
Ev sahipleri;
“Ben adamın evli olup olmadığını ne bileyim, ben evi verirken adam bekardı sonradan evlenmiş diyorlar.”
“Adam evi kiralarken bir kadınla evliydi, bu arada onu boşamış başka kadın getirmiş hangi birinin imzasını alayım?”,
“Evi kiraladığım hanımın eşi kaçmış ve boşanma davası açmış bunların bir araya gelip gelmeyeceklerini ne bileyim, adamı nerden bulup da imza alayım?”,
“Yurt dışındayım çok evim var her kiracımı takip mi edeyim?”,
“İşim gücüm yok da kiracının aşk hayatını mı araştırayım?” diyeni de duydum.
Gayet haklı olsalar da hukuki sıkıntı yaşamamak adına tahliye taahhüdüne kiracının eşinin de imzasını almaları iyi olur. Söz konusu ev için kimlerin adres kaydı yaptırdığına bakarak bilgi sahibi olunabilir.