Yazının Son Güncellenme Tarihi 25/01/2024 by .
İnsanlar dava harcı yatırmadan iş yapabilmek adına ceza hukukunu ilgilendirmeyen konuları dahi şikayet yoluyla çözmeye çalışmaktadır.
Savcılık, TCK kapsamında suç olarak değerlendirilmeyen işler için hemen takipsizlik kararı çıkartır.
Savcılık, şikayet konusu işler TCK kapsamında suç olsa bile şikayette şahit yazışma vs gibi destekleyici deliller yoksa takipsizlik verecektir.
Savcının otomatik olarak takipsizlik vereceği konuları savcının önüne taşımanın kişiler lehine bir faydası yoktur.
Hukuki meseleler hukuk mahkemeleri, ceza mahkemeleri, idare mahkemeleri gibi bölümlere ayrılarak yargılanmaktadır.
Hukuki işlerin takibinde usul hukukuna uygun işlem yapılması gerekmektedir. Usulüne uyulmadan yapılan başvuru reddedilecektir ve bu ret sonucu, karşı vekalet ücreti, yargılama masrafı gibi masraflar başvurucuya yüklenebilecektir. Ayrıca yanlış başvuru takip edilirken hakkın zamanaşımına uğraması söz konusu olabilecektir.
Hukuk mahkemelerini ilgilendiren meseleler, idare mahkemelerini ilgilendiren meseleler vs diğer ceza hukukunu ilgilendirmeyen meseleler savcılığa veya karakola şikayetle çözülmez. Karakol veya savcılığa sadece ceza hukukunu ilgilendiren konular şikayet edilir. Mesela mirasçılar bir miras üzerindeki payınızı size vermiyorsa bu savcılığı ilgilendirmez ama mirasçılar konuyla ilgili size küfür ettiyse veya size saldırıda bulunduysa bu karakolu veya savcılığı ilgilendirir.
- Ceza yargılamasında ve savcılık aşamasında yapılan posta masrafları bilirkişi masrafları, CMK’dan şikayetçiye ve şikayet edilene sağlanabilecek avukat ücretleri yargılama sonunda haksız tarafa yüklenir.
- Eğer iddia ettiğiniz konuda bir şekilde haklı çıkamazsanız karşı tarafa sizin aleyhinizde iftira davası açma kozu vermiş olursunuz.
- Savcılık sizin haklı olup olmadığınızı değerlendirmez. Alacak verecek meselenizde haklı olsanız dahi ceza yargılamasında haksız çıkabilirsiniz. Savcılık sizin şikayetinizdeki iddialar TCK kapsamında suç olarak değerlendirilebilir mi, bunların güvenilir delilleri var mı diye bakar. Suç unsuru yoksa mecburen takipsizlik kararı verir. (Savcılık ciddi şekilde dolandırıcılık unsuru bulunmayan şikayetlerde takipsizlik kararı verme eğilimindedir.)
- Diyelim ki gerçekten söz konusu olayda suç unsuru var ve borçlunuz yargılama sonucu ceza aldı. Ceza kararı ile birlikte paranın size ödenmesine dair bir karar verilmez. İcra edilebilir bir alacak kararı çıkartmak istiyorsanız mecburen harcını yatırıp hukuk mahkemelerinde düzgün bir dava açmanız gerekir.
- İhtimal 1 :Mesela siz alamadığınız paranız için borçluyu dolandırıcılıktan savcılığa şikayet ettiniz. Savcı da bu hukuk mahkemelerinde görülmesi gereken bir hukuki uyuşmazlıktır diyerek takipsizlik kararı verdi. Bu durumda hem yapılan posta giderleri vs giderlerini ödediniz hem de aleyhinde şikayette bulunduğunuz için borçluya aleyhinizde iftira davası açma şansı verdiniz.
İhtimal 2:Alamadığınız paranız için borçluyu savcılığa şikayet ettiniz. Savcı dolandırıcılık unsuru olabileceğini düşünerek dava açtı. Yargılamada borçlunuza CMK’dan avukat atandı, bilirkişi incelemeleri vs yapıldı ve sonucunda işin dolandırıcılık değil sadece alacak verecek meselesi olduğuna karar verildi. Bu durumda hem borçlunuzun CMK’dan atanan avukatının ücretinin ödediniz, bilirkişi ücretleri posta giderleri ve sanık ayrıca kendisine başka avukat tutmuşsa onun vekalet ücretini de ödediniz. Yargılama boyunca vakit kaybedip alacak davası açma sürelerini kaçırdınız. Ayrıca karşı tarafa iftira davası açma şansı verdiniz.
İhtimal 3: İşin ceza kanunu kriterlerine göre dolandırıcılık unsurları taşımadığını fark ettiniz. Hukuk mahkemelerinde harcını ödemek suretiyle davanızı açtınız. Deliller ve ticari defterler incelendi. Sonucunda faiziyle alacağınızı aldığınız gibi dava masraflarını karşı tarafa yüklediniz .