Adım adım boşanma davası süreci

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 27/07/2024 by .

Boşanmak için ilk önce ne yapılmalıdır?

Boşanma davası, boşanma dava dilekçesinin mahkemeye verilmesi ile başlar. Bu dilekçenin çok büyük bir titilizlikle oluşturulması gerekmektedir. baştan savma bir şekilde hazırlanması hak kaybına sebep olacaktır. Arzuhalciye yazdırılan dilekçe ile açılan davalar veya internetten edinilen kopya doldurularak açılan davalar sonucu hak kaybına uğrayan pek çok insan vardır. Samsun Boşanma avukatı olarak sizlere dilekçe yazımı ve dava takibi konusunda yardımcı oluyoruz.

*Bu nedenle en önce boşanma konusunda kesin bir karar vermeniz gerekmektedir.

*Hangi avukatla çalışacağınıza karar vermeniz gerekmektedir.

*Eşinizle aranızdaki tüm sorunları ve bunların şahitlerni- delillerini düşünmeniz gerekmektedir.

Çekişmeli boşanma davasında sadece dilekçe yazmanız yetmez. Boşanmaya sebep tüm olayları açıklamanız ve mahkeme önünde ıspatlamanız gerekir.

Boşanmak için gerekli şartlar nelerdir?

*Anlaşmalı boşanmak için 1 yıldan uzun süredir evli olmanız gerekmektedir.

*Çekişmeli boşanma için süre şartı yoktur. Eşinizin size karşı çekilmez davranışları olması gerekmektedir ve sizlerin de bunları mahkeme önünde ıspatlayabilmeniz gerekmektedir.

İlginizi çekebilir:  İçtihatlarda geçen boşanma sebeplerinde bazıları

*Özel boşanma sebepleri için zina, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı sebeplerinden biriyle de dava açabilirsiniz. Zina, hayata kast, haysiyetsiz hayat sürme sebeplerinden dolayı dava açılacaksa 6 ay içinde dava açılması gerekir. Devam eden kuma getirme veya daimi dost hayatı yaşama durumlarında 6 aylık süre geçmemiş sayılmaktadır.

*Türk vatandaşı değilseniz de eşinizi türkiye’de boşayabilirsiniz bunun için de mavi kart veya oturum izni almanız gerekmektedir.

Kesin boşanma ne şekilde olur?

Kesin boşanma boşanma davasında çıkan gerekçeli karar kesinleştikten sonra olur. Boşanma davasında yazılan gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir. Bu karar 15 gün içinde istinaf edilebilir. İstinaf edilmezse karar kesinleşir. Eğer karar istinaf edilirse istinaf mahkemesi bir karar verir veya dosyayı ilk derece mahkemesine yeniden yargılama yapması için geri gönderir. İstinaf kararı taraflara tebliğ edilir. taraflar bu kararı beğenmezse Yargıtaya yollamak için kararı temyiz ederler. Tebliğ edilen karar temyiz edilmezse kesinleşir. Temyiz edilirse Yargıtay ya dosyada onama kararı verir ya düzelterek onama kararı verir ya da bozma kararı verir. Bozma verirse dosya bir önceki mahkemeye geri gönderilir. Onama ve düzelterek onama sonucu karar kesinleşir. Yani tarafların üst mahkemeye başvurma ihtimallerine göre kararın kesinleşme süreci şekillenir.

Boşandığım anda başkasıyla evlenebilir miyim?

Eğer tarafların ikisi de kararı kesinleştirmek için mahkemeye gidip dilekçe verirse karar direkt kesinleşir. Taraflar artık evli değildir. birbirleriyle 1 yıl içinde bir daha evlenmek isterlerse iddet müddetinin kaldırılması davası açmaları gerekecektir. Kesin karar nüfusa işlendiği anda erkek yeniden evlenebilir. Kadın da boşanma davası ne kadar sürmüş olursa olsun kesinleşme şerhi geldikten sonra iddet müddetinin kaldırılması davası açarakhamile olmadığını ıspatlama kaydıyla yeniden evlenebilir. Kesinleşme tarihinde kadın başkasından hamile olması halinde doğacak çocuk boşanılan erkeğe yazılır. Samsun boşanma avukatı olarak iddet müddetinin kaldırılması davalarınızla da ilgilenmekteyiz.

İlginizi çekebilir:  Düğünde erkek tarafından takılan altınların geri alınmasının bir yolu var mı?

Boşanma davası nasıl tek celsede biter?

Anlaşmalı boşanma davası olarak açılan veya çekişmeli açılıp anlaşmalıya çevrilen dava tek celsede biter.

Ücretsiz boşanmak için ilk nereye başvurulur?

Bulunduğunuz ilin barosu adli yardım komisyonundan avukat isteyebilirsiniz

En hızlı şekilde nasıl boşanırım?

Eşinizle boşanma ve ferileri konusunda anlaşmaya varıp anlaşmalı boşanma davası açarak hızlı şekilde boşanırsınız.

Boşanma davası açan bir kadının hakları nelerdir?

*Boşanma davası açan kadının hiç geliri yoksa veya toplam gelirleri (kira, emekli maaşı vs) asgari ücretin altında kalıyorsa nafaka alır. Dava boyunca da tedbir nafakası alır. Kusurlu olsa da karar çıkana kadar tedbir nafakası alır.

*Oturduğu evin dava boyunca kendisine özgülenmesini isteyebilir.(ev eşinin olsa da)
Taraflar kirada duruyorsa kiracılık hakkının kendisine özgülenmesi için ev sahibine ihtar çekebilir. (kiraları erkek değşil kadın ödemeye devam eder ama eşinin üstüne olan ev özgülenirse kira ödemez)

İlginizi çekebilir:  Velayet ile ilgili sıkça sorulan sorular

*Kadının hiç geliri ve malı mülkü yoksa oturduğu il barosundan avukat isteyebilir (listedeki sıraya göre avukat atanır ve listeden seçim hakkı yoktur)

*Düğünde takılan altınları eşi alıp harcamışsa altınları isteyebilir.

*Çocuk varsa velayetini isteyebilir ve çocuklar için nafaka isteyebilir.

*Evlendikten sonra edinilen mallar veya birikim varsa bundan pay isteyebilir.

*Eşi tehditkar tavırlar sergiliyorsa uzaklaştırma isteyebilir.

*Uzaklaştırma kararı varsa ve kadın memursa tayin isteyebilir.

*Erkek aile konutu vasfındaki evi satmışsa satışın iptalini isteyebilir.

*Mal paylaşımı için dava açmak kaydıyla veya bir hafta içinde bu davayı açacak olmak kaydıyla eşinin tüm mallarının dökümün almayı isteyebilir. Malların üstüne tedbir konulmasını isteyebilir(hakim bir kısmı üstüne tedbir koyar)

*Eşinin GSM görüşme ve mesajlaşma süre ve sıklıkarının listesini isteyebilir (mesaj içeriği çıkmaz, whatsapp gösüşme listeleri ve içeriği çıkmaz)

*Eşinin otel check in kayıtlarını isteyebilir.

*Boşanma, maddi manevi tazminat isteyebilir.

Boşanma davası kaç celsede biter?

Bu davanızın anlaşmalı boşanma mı çekişmeli boşanma mı olduğuna göre değişir.. Çekişmeli boşanmada ek davalar açılacak mı? Şahitler çağırıldıkları gün mahkemeye gidecek mi? Hakim raporulu olacak mı? Hakim dava sürerken tayin olacak mı? Davanın kaç celse süreceği çok fazla unsura bağlı olarak değişmektedir. O nedenle net bir şey demek mümkün değildir. 

Boşanmak için kaç para lazım?

Boşança harçları için bu link üstünden hesaplama yapabilirsiniz.

Boşanma avukatı kaç para alır?

Boşanma avukatının ne kadar para alacağını avukatınızla yüz yüze görüşmeniz daha doğru olacaktır. Burada söylenebilecek en doğru şey avukatlık asgari ücret tarifesi altında ücret kararlaştırılmasının yasal olmadığıdır.

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları