Zina Nedeniyle Boşanma

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .

Zina nedeniyle boşanma Medeni Kanunda sayılan özel boşanma sebeplerinden biridir. Zina sebebine dayanarak boşanmak için zinanın ispatlanması yeterlidir.

Zina Ceza Kanununa göre suç değildir. bu sebeple zina yapan eşin karakola şikayet edilmesinden bir sonuç alınamaz.

Zina suç olmayıp haklı bir boşanma nedenidir. Zinanın ispatı için kişilerin cinsel ilişkiye girdiğinin ispatı gerekmektedir. bunun dışında kişilerin flört etmesi zina olarak boşanma sebebi yapılamaz. Örneğin tarafların aynı otel odasına rezervasyon yaptırıp odada kalması zinanın ispatı olabilir. Nüfusta erkeğin tanıma yoluyla üstüne aldığı çocuk zinanın ispatı olabilir. Veya gece vakti bir evde buluşmaları da zinanın ispatı olabilir. Ama yan yana bir cafede samimi şekilde çekilen bir fotoğraf zinanın ispatı değildir. Cinsel içerikli mesajlaşma zina değildir. Eşcinsel ilişki ispatlansa dahi içtihatlara göre zina olarak kabul edilmemektedir.

İlginizi çekebilir:  Anlaşmalı boşanma

Zina nedeniyle boşanma halinde de, kadın zina yapsa dahi düğünde takılan altınların iadesini isteyebilir. Eşi ve eşinin yakın akrabalarının taktığı takılar ve verdikleri hediyeler Borçlar Kanunu-Bağıştan Dönme hükümlerine göre zina yapan taraftan geri istenebilir.

Zina nedenine dayanarak boşanma davası açmak için 6 aylık hak düşürücü süre vardır. Bu davayı açabilmek için olayın öğrenilmesinden itibaren 6 ay içerisinde mahkemeye başvurmak gerekir. Hak düşürücü süre olayın öğrenilmesinden itibaren 6 ay içinde başlar. Olayın üstünden 5 yıl geçmişse zinaya dayanılarak dava açılamaz.

İlginizi çekebilir:  Terk nedeniyle boşanma nedir?

Medeni kanun 252. maddesine göre zina veya hayata kast nedeniyle boşanma hâlinde hâkim, kusurlu eşin payının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

Yani zina nedeniyle boşanma halinde aldatılan eş, mal rejimi tasfiyesi davasında çok avantajlı bir konuma geçmektedir.

Zina nedeniyle boşanma davasında da diğer tüm nedenlere dayalı boşanma davalarında da affeden tarafın dava hakkı yoktur. Yani olayın öğrenilmesinden sonra affettiğine dair bir beyan, bir mesaj, bir hediyeleşme, bir kutlama, mahkeme tarafından affetme olarak değerlendirilecektir.

Zina yapan eş, boşanma olmaması halinde dahi eşini mirasçılıktan çıkarabilir. Verdiği hediyelerini geri alabilir. Zina nedeniyle boşanma halinde zina yapan eş nafaka ve tazminat alamaz.

İlginizi çekebilir:  Uzlaşmadan yararlanarak HAGB kararı ve sabıka kaydı nasıl kaldırılır?

Zina var ama ispatı mümkün değilse dahi, veya mahkemenin eşcinsel ilişki gibi zinadan saymadığı durumlarda dahi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanılarak dava açılıp boşanma sağlanabilmektedir. Bu durumun tek dezavantajı sadece mal rejimi tasfiyesinde malların eşit şekilde bölünecek olmasıdır.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları