Terk nedeniyle boşanma nedir?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Eşlerden biri, diğerini terk etmişse, terk edilen eş hakim tarafından bir ihtar yaptırır. İhtar sonuçsuz kalırsa terk edilen eş boşanma davası açabilir

Eşini evden kovan veya haklı bir sebep olmaksızın heve dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.

Eşinin terk etmiş sayılmak için evlilikte doğan yükümlülükleri yerine getirmemek amacıyla ayrılmış olunmalıdır. Yani eşi 6 aylığına yurt dışında çalışmaya gitmişse bu terk değildir.

Veya askeriyede farklı bir görev alanına yönlendirildiği için 6 ay ve daha uzun süreli evden ayrılmışsa bu da terk değildir.

6 aylığına veya daha uzun süreli tedaviye gitmişse de bu terk değildir.

Evden kovulan ve evden kaçmak zorunda bırakılan eş de terke dayalı dava açabilir.

Terk edilen eş olay gününden itibaren 4 ay bekler ve sonrasında hakim vasıtasıyla bir ihtar göndertir.

İlginizi çekebilir:  İzini kaybettiren eşi ne şekilde boşayabilirsiniz?

Yargıay kararlarına göre terk eden eş düzgün ve bağımsız bir konuta çağırılmalıdır. Gerekli durumlarda yol masrafı depo edilmelidir ve halihazırda oturulan konuttan farklı bir yerde yaşamak üzere davet edildiyse anahtar gönderilmelidir.

Terk etmiş sayılmak için tarafların arasında husumeti ıspatlar hiç bir dava bulunmamalıdır. Nafaka, boşanma, ceza davası gibi hiç bir dava bulunmamalıdır.

Terk nedeniyle boşanma ıspatı zor ve süreci zahmetli bir dava olduğundan pek tercih edilmez.

Boşanma davası açmayı düşünene taraf evden ayrıldıktan kısa bir süre sonra boşanma davasını açmalıdır.

Elinizde karşı taraf aleyhinde ıspatlayabileceğiniz hiç bir husus yoksa ve tek çare terk nedeniyle boşanma davası açmaksa bu yola başvurulabilir.

Terk nedeniyle hakimlikten ihtar çekilince karşı taraf göstermelik şekilde dönüp, yargıtay kararlarınca yapmacık bir dönüş olarak algılanmayacak sürede evde kalıp sonra gene kaçarsa terk nedeniyle boşanma sarmalına girersiniz.

İlginizi çekebilir:  Boşanma davası açmadan önce, boşanmaya sebep olan tüm olayları yazın

Mertçe mahkemede ben bunu terk ettim dönmüyorum diyecek veya ihtara rağmen dönmeyecek ve bilerek kendini kusurlu duruma düşürecek kişi sayısı azdır.

En kötü ihtimalde siz geri dön ihtarını çektikten sonra bulunduğu yerden bir boşanma davası açar siz de taaa o il hangi ilse oradan dava takip etmek zorunda kalırsınız.

Zaten iş terk aşamasına gelmişse elinizde evlilik birliğinin temelinnden sarsılmasına dayalı dava açmak için epeyce materyal vardır. Terke dayalı boşanma maddedine dayanarak dava açıp şartları zorlamaya mahal yoktur.

Terke dayalı boşanma davasının en çok uygulandığı dönemde konu şuydu:

Eski dönemlerde kayınvalidesiyle kalmaya zorlanan kadınlar evden kaçtıklarında açılan bir davaydı. Dava için yaşamaya müsait bağımsız bir ev hazırlanıp yolluk ve anahtar göndermek gerektiğinden evden kaçan kadınlar da zaten kayınvalideden dolayı kaçtığından kayınvalidesiz eve koşa koşa dönüyorlardı. Bu şekilde evliliğine çok daha mutlu şekilde devam edip ikinci balayı yaşayanlar bulunmaktaydı.

İlginizi çekebilir:  Boşanma davası açtım eşim evden gitmiyor, eşimi evden nasıl gönderebilirim?

Günümüzde kayınvalide ile oturma gibi bir duruma az rastlanıldığından, terke dayalı boşanma neredeyse işlevini yitirmiştir. Evi terk eden zaten bizzat eşinden nefret edip evden kaçmıştır. Ya evde kalan eşi de ondan nefret ediyordur ya da kaçan yeni birisini bulduğu için evden kaçmıştır. Evin yıkık dökük olması veya evde kayınvalide kayınpeder olmasından dolayı kaçma söz konusu olmadığından terke dayalı dava açmaya çalışmak çok zorlama bir davranış olacaktır.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları