Düğünde erkek tarafından takılan altınların geri alınmasının bir yolu var mı?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .

Borçlar kanununa göre bağıştan dönme davası açılarak düğünde takılan altınlar geri alınabilecektir.

Düğünde takılan altınlar, eğer kadın süs eşyası niteliğinde ziynet eşyası ise kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılır, eğer çeyrek altın, ata lira gibi altınlarsa takılan tarafa bağışlanmış sayılır.

Bu altınların geri alınabilmesi Borçlar Kanunu madde 295 e göre bağıştan dönme davası açılması kaydıyla mümkündür. Bu kanuna göre bağış yapılan kişi bağışlayana veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse, bağışlayana veya onun ailesinden bir kimseye karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmışsa dava açarak bağışladığını geri alabilir. Bu davanın açılma süresi olayın öğrenilmesinden itibaren bir yıldır.

Burada, takan taktığı kadarını geri alır. Mesela damat geline bir altın kemer takmışsa dava ile bunu geri alır. Düğündeki misafirlerin taktığı çeyreklere varana kadar geri alamaz. Kayınvalide set takmışsa dava ile sadece bunu geri alabilir. Gelinin babası damada pahalı bir saat takmışsa dava ile bunu geri alabilir. Yeter ki olayda Borçlar kanunu madde 295’deki şartlar bulunsun.

Diyelim ki gelin evlendikten sonra ıspatlı bir şekilde zina yaptı ve erkek tarafı taktıklarını geri almak istiyor. Her takıyı takan davada taraf olmak zorundadır. Bağıştan dönme şartı oluşmayan kişilerin taktığı takılar erkek tarafından kadının elinden alınmışsa, gelin de damada bunların iadesi için dava açabilecektir.

İlginizi çekebilir:  18 yaşını geçen çocukların nafaka hakkı

Kadın (örneğin) ispatlı bir şekilde zina yaptığı halde erkekten ziynet eşyalarının iadesi için dava açıp bunları almışsa veya davaya gerek olmadan ziynetler kendinde bulunuyorsa ve bağıştan dönme davası açmanın süresi geçmişse de ziynet eşyaları kadında kalır.

Mesela adam ihanete uğradığını öğrenmiş ama bunu senelerce elinde bir koz olarak tutmuşsa, bu seneler içinde de bağıştan dönme davasının süresi geçecektir.

Başkasının düğünü için taktığı çeyrek altın veya bilezik kendi düğününde geri gelmeyince icra yoluyla geri alınabilir mi?

Bazıları altınları kendi düğününde geri gelmeyince icraya vermektedir. İcraya verilen de kendisiyle dalga geçildiğini sanıp icraya itiraz etmemektedir ve bu şekilde icra kesinleşmektedir.

(E devlette aleyhinzide icra takibi görünüyorsa, ciddi ciddi icra takibi var demektir.)

Bu şekilde umursamama sonucu icra kesinleşirse takılan çeyrek geri alınabilir. “Çeyreğini icra ile geri aldı” haberlerinin dayanağı icra tebligatını umursamayıp icranın kesinleşmesine sebep olanlar veya icraya itiraz etmeye tenezzül etmeyenlerdir.

İlginizi çekebilir:  Kiracı nasıl çıkartılır?

Muhatap icraya süresinde itiraz ederse, altın iadesi için icra takipi başlatanın, itirazdan itibaren 1 yıl içinde itirazın iptali davası açması gerekir. Yoksa takip durur.

Düğünde takılan altın bağış hükmündedir. Bağışın geri alınması için Borçlar Kanununa göre yukarıda saydığım şartların oluşması gerekir.

Ayrıca icra takibi başlatan acaba doğru kişiye icra takibi başlatmış mıdır? Arkadaşının oğlu evleniyor diye geline çeyrek takmışsa arkadaşını mı icraya vermiştir, oğlunu mu yoksa gelini mi? Bağış kime yapılmış sayılacaktır?

Çeyreğin iadesi için icra takibi açıldığında, icraya verilen kişi süresinde itiraz ederse, itirazın iptali için bağıştan dönme davası niteliğinde dava açılması gerekecektir. Bağıştan dönmenin şartları yoksa dava reddedilecektir.

Bağıştan dönmenin şartları da var diyelim, bilirkişi incelemesi, dava harcı, tebligatı, vekaleti, vekalet ücreti, şahiti derken büyük bir dava masrafı yapılacaktır. Yani alacak küçük diye dava masrafı da küçük olmayacaktır. Eni konu normal ve ciddi bir dava görülecektir.

Davacı, dava süreci boyunca, hadi alacaktan vaz geçtim, şakasına bir icra takibi başlatmıştım ne olacak sanki diyip dava masraflarını yapmayı umursamazsa reddedilen davasında karşı vekalet ücreti ödemeye mahkum edilebilecektir.

İlginizi çekebilir:  Manevi tazminat

Bir tane çeyrek altın için değmeyebilir ama belki bir veya birden fazla bilezik takıldıysa bu masrafları gözden çıkarmaya değebilir. Bu durumda da bağış bilezik, kolye gibi kadın süs eşyası takı takılmasıyla geline yapılmış sayılacağından bağıştan dönme davası için veya icra için gelinin muhatap alınması gerekecektir ve gelin ile aranızda bağıştan dönme için Borçlar Kanunu madde 295 teki şartların oluşması gerekecektir.

Yani annesi arkadaşınız olduğu için oğlunun-kızının-yeğeninin düğününde altın takarsanız, annesi ile ileride küstüğünüzde annesine dava açıp altının iadesini isteyemezsiniz.

Ama örneğin direkt damat arkadaşınız, ortağınız veya başka türlü bağınız olan biriyse, düğünde direkt olarak damada kadın ziynet eşyası şeklinde olmayan bir altın takılmışsa veya para takılmışsa ve direkt altını taktığınız kişi size karşı ağır bir suç işlemişse yargılama masraflarına katlanmak kaydıyla taktığınızı geri alırsınız.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları