Boşanma davası kesinleşmiş kadının yeniden evlenebilmesi için beklemesi gereken süredir.
Süre boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren 300 gündür.
İddet müddetinin sebebi kadının hamile olup olmadığının anlaşılmasıdır. Bu 300 gün içerisinde çocuk doğarsa kadının boşandığı kocasına yazılır.
Boşanma davası kesinleştiğinde kadın hamile değilse iddet müddetinin kaldırılması için dava açar. Davada mahkeme tarafından aldırılacak gebelik testinde hamile olmadığı tespit edilirse iddet müddeti kaldırılır.
Boşanan erkek boşanma kesinleştiği anda yeniden evlenebilir. Kadının ise hamilelik ve soybağı ile ilgili sonradan sorun çıkmaması adına yeniden evlenebilmesi için iddet müddetini kaldırtması gerekir.
Kadın boşandığı kocasıyla yeniden evlenecekse de iddet müddetinin kaldırılması için dava açmalıdır
Kadın boşanmadan yeni bir ilişkiye girse, veya boşanır boşanmaz bir ilişkiye başlasa ve çocuk başka bir adamdan olsa dahi boşanılan kocaya yazılır.
Boşanma sebebi kadının zina yapması olsa dahi, boşanılan koca senelerce Türkiye’ye girmese dahi, Boşanılan kocanın kısırlık raporları olsa dahi boşanma kesinleştikten 300 gün içinde doğan çocuk eski kocaya yazılır.
Kadının babalık davası ile uğraşmaması için yeni bir ilişkiye başlamadan boşanma kesinleşir kesinleşmez iddet müddetini kaldırtması mantıklı olur.
Kadın yeni bir ilişkiye başlamayacaksa veya yeniden evlenmeyecekse iddet müddetini kaldırtmanın bir anlamı yoktur.
Boşanma davası senelerce sürse, bir o kadar da üst mahkemede beklese taraflar bu dava kesinleşene kadar görüşmese dahi boşanmanın kesinleşmesinden itibaren 300 gün içindedoğan bebek eski kocaya yazılır.