Yazının Son Güncellenme Tarihi 14/02/2024 by .
Türk Ceza Kanunu 267 maddesine göre “Yetkili makamlara ihbar veya şikayette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır“
İftira suçunun oluşabilmesi için öncelikle kişinin bir suçun işlenmediğini bildiği halde bir kişiyi o suçu işlemiş gibi şikayet ederek aleyhinde soruşturma başlattırması gerekmektedir. Bu kişi aleyhindeki soruşturma düşerse veya davası görülüp beraat ederse, yani suçu işlemediği açıkça ortaya çıkarsa ve bu suçu atıp soruşturma geçirmesine sebep olan kişi suçsuz olduğunu biliyorsa iftira suçunun unsurları oluşur.
İftira suçu şikayete bağlı bir suç değildir. Uzlaşma kapsamında bir suç değildir. Soruşturma ve kovuşturma için zarar meydana gelmesi aranmaz. İhbar, şikayet ve basın yoluyla işlenebilir.
Yani mahallede biri aleyhinde dedikodu yapmakla iftira suçu oluşmaz. Birinin dedikodusunu yapıp o kişileri boşanmaya sürüklerse de iftira suçu olmaz. İftira suçu için iftira mağdurunun adli veya idari soruşturma geçirmesi gerekir. Zaten iftira suçu Türk Ceza Kanununda “adliyeye karşı suçlar” bölümü altındadır.
Dedikodu yapmanın cezası var mıdır?
Dedikodu durumunda kişilik haklarına saldırıdan dolayı manevi tazminat davası açılabilir. Dedikodudan dolayı ceza davası açılmaz. Dedikodudan dolayı şikayet dilekçesi verseniz de takipsizlik ile sonuçlanır.