- Nikah Dışı Doğan Çocuğun Velayeti:
- Nikah dışı doğan çocuğun velayeti kanunen annededir. Babanın velayet alabilmesi için dava açması gerekmektedir.
- Nikah dışı doğan çocuğun anne babası sonrasında birbirleriyle evlenip boşanırlarsa, çocuğun velayeti için mahkeme bir karar verir.
- Velayet Anlaşma İle Değiştirilemez:
- Velayet, mahkeme kararı olmaksızın anlaşma ile değiştirilemez. Anlaşmalı boşanma gibi danışıklı açılacak velayet davası usulen görülmelidir.
- Çocuğun velayet sahibi olmayan tarafça okula verilebilmesi için bir vekalet verilebilir.
- Tedbir Velayeti:
- Dava açıldıktan sonra mahkeme tedbir velayetine hükmeder ve bu tedbir velayeti davanın kesinleşmesine kadar devam eder. Tedbir velayetini alan taraf çocuğu kendi adresinde okula verebilir.
- Çocuğun Velayeti cinsiyete göre değişir mi?
- Boşanma davasında velayet çocuğun kız veya erkek olmasına göre değişmez. Çocuğun velayeti, çocuğa kimin bakabileceğine bağlıdır, cinsiyetle ilişkilendirilemez.
- Yeniden Evlenme ve Velayet:
- Boşanan anne, yeniden evlenirse velayet otomatik olarak çocukların babasına geçmez. Velayet değişikliği için mahkeme kararı gereklidir. Mahkeme velayet değişikliği için önemli gerekçelerin olup olmadığını değerlendirir ve çocuk büyükse çocuğun görüşünü alır.
- Anlaşmalı Boşanma ve Velayet Değişikliği:
- Anlaşmalı boşanma davasında, “çocukların annesi yeniden evlenirse velayeti babasına verecektir” gibi beyanlar geçerli değildir. Velayet değişikliği için ayrıca dava açılmalıdır.
5/5 - (1 vote)