1-Nikah dışı doğan çocuğun velayet otomatik olarak annededir. Nikah dışı doğan çocuğun babası velayeti almak için dava açması gerekir. Taraflar birbiriyle evlenip sonradan boşanırsa velayet için mahkemenin karar vermesi gerekir
2-Velayet anlaşma ile değiştirilmez. Mahkemede usulen de olsa dava görülmesi gerekir
3-Dava açıldıktan sonra mahkeme tedbir velayetine hükmeder. Dava kesinleşene kadar tedbir velayeti devam eder.
4-Boşanma davasında kız çocuğun velayeti anneye düşer veya erkek çocuğun velayeti anneye düşer gibi bir fikir yanlıştır. Çocuklara kim bakıyorsa velayet onda kalır.
5-Boşanan anne yeniden evlenirse velayeti otomatikman çocukların babasına geçmez.Anneleri yeniden evlendi diye velayetin değiştirilmesi davası açılsa dahi velayet değiştirilmez.
6-Anlaşmalı boşanma davasında “çocukların annesi yeniden evlenirse velayeti babasına verecektir” gibi beyanlar bulunması geçersizdir.
7-Ortak velayetin avantajları nelerdir?
Ortak velayetle boşanan anne-baba çocuğun sağlık ve eğitim ile ilgili kararlarını ortak alacak giderlerine ortak katılacak ve eşit şartlarda çocukla görüşecektir.
Ortak velayet durumunda çocuğun giderlerine ortak katılım söz konusu olacağı için iştirak nafakasının tarafların gelir durumuna göre oranlanması söz konusu olabilecektir. Taraflar talep etmediği takdirde de iştirak nafakasına hükmedilmeyecektir.
Ortak velayet olunca çocuğun haftanın yarısı annesinde yarısında babasında kalması gibi bir zorunluluk yoktur. Anlaşma protokolünde normal bir boşanma davasında olacağı gibi görüş günleri kararlaştırılabilir.
Ortak velayetin en büyük avantajı çocukların okula yazdırılması sırasında tercih kolaylığı sağlaması, veli toplantılarında kolaylık sağlaması ve yurt dışına çıkış durumunda kolaylık sağlamasıdır.