Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .
Babalık davası, analık davası gibi soybağı ile ilgili davalarda, anlaşma veya kabul yoluyla hüküm kurulmaz. Doğmuş bir çocuğu bir erkek tanıma yoluyla nüfusuna geçirmişse veya çocuk evlilik birliği içinde doğmuşsa başka bir erkeğin nüfusuna kaydı için dava gerekir. Davada DNA testi bakılır. İlgililerden biri ölmüşse mezar açma yoluyla mezarı açılır ve yine DNA örneği toplanır. Yani soybağı ile ilgili davalar dNA testi olmadan olmaz.
DNA testini Adli Tıp Kurumu inceler. Soybağı ile ilgli davalarda dava masrafı yüksektir çünkü adli tıp ücretleri dava masrafına eklenecektir. Adli yardımdan yararlanarak davayı masrafsız görmek isteyen kişilerin maaşı, geliri, taşınmazı olmadığı ve fakir olduğunu ıspatlaması gerekir. Bu durumda şahıs özel avukat tutsa dahi mahkeme masrafı ödemeyebilir. Mahkeme masrafları konusunda davacı şahsı adli yardımdan yararlandırma konusunda takdir mahkemenindir. Yani her muhtaçlık evrakı toplayanın adli yardımdan yararlanması garanti değildir.
https://www.atk.gov.tr/doner-sermaye.html
Yukarıda verdiğim linkte Adli Tıp Kurumu ücretleri görünmektedir. Buna göre bir soybağı davasında ortalama ne masraf çıkabileceği anlaşılacaktır.
Örneğin 2022 Ekim ayı için şu görüntüde sarı işaretlediğim yerlere göre hesap yapılabilir.