Üç yıllık ayrılık nedeniyle boşanma

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .

Bir çok insan fiili ayrılık-3 yıllık ayrılık nedeniyle boşanma konusunu anlamayıp hak kaybı yaşamaktadır.

Medeni kanunun madde 166 ya göre “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

Yukarıda görüldüğü gibi kanun gayet açıktır.

1- Bir boşanma davası açılmış ve reddedilmiş olması gerekir. 

2-Bu reddedilen davanın kesinleşmesinden itibaren 3 yıl geçmiş olması gerekir

3-Taraflardan birinin boşanmak için mahkemeye başvurması ve boşanma gerekçesi olarak 3 yıl boyunca evlilik birliğinin kurulamamış olmasını göstermesi gerekir.

İlginizi çekebilir:  Uzlaşmadan yararlanarak HAGB kararı ve sabıka kaydı nasıl kaldırılır?

Yani boşanma davanız 3 yıl sürmüş olsa veya dava bittikten sonra 3 yıl Yargıtayın rafında beklemiş olması yetmez. Kesin karar gerekir. Bu yola gidecekseniz mahkeme kararını bir an önce kesinleştirmeniz gerekir.

  • Sizin küsüp hiç boşanma davası açmadan 3 yıl yüz yüze bakmamanız, küsüp ayrı illere veya ülkelere taşınmanız da bu süreci başlatmaz.
  • 3 yıl boyunca küs kalırsanız otomatik olarak boşanmazsınız.
  • Boşanma davası 3 yıl sürdüğünde de otomatik olarak boşanmazsınız. Muhakkak boşanma davasının açılmış olması, reddedilmesi ve kararın kesinleşmesinin üstünden 3 yıl geçmesi gerekir.
  • 3 yıl sonra açılacak bu davada gerekçe olarak açıkça 3 yıllık ayrılığın gösterilmesi gerekir.
İlginizi çekebilir:  Velayet ile ilgili sıkça sorulan sorular

İnsanlar bu hakkı kullanmak için ya 3 yıl kendi aralarında küslük tutup ya da düzgün şekilde açılmamış boşanma davalarını mahkemede veya Yargıtay’da sürümcemede bırakıp 3 yıl sonunda boşanmak için avukata başvurur. Avukat da “o iş öyle olmuyor” dediğinde de küplere binip ofis ofis bütün avukatları gezmeye başlarlar.

Hak kaybına uğramamak için tüm süreci avukatınızla düzgün şekilde başından itibaren titizlikle takip etmeniz gerekir. Boşanma davası öyle basit eften püften bir şey değildir. Tamamen haklı olmanız, bir sürü delilinizin olması çok bir şey değiştirmez. Kendi başına dava açıp da boşanamayan bir sürü insan vardır. Boşanma davası ciddi takibat gerektirir.

3 yıllık ayrılığa dayalı boşanma davasının kabulü için müşterek hayatın 3 yıl boyunca kurulamamış olması gerekir. Yani bir dönem evsiz kalıp taraflar aynı eve taşınırsa, bir ara barışmayı denerlerse vs sebeplerle bu dava da reddedilir.

İlginizi çekebilir:  Hissedarların hepsinden kendi adıma satış vekaleti alıp sonra yeri kendi üstüme alabilir miyim?

Medeni kanun 166 son maddesine göre 3 yıllık ayrılığa dayalı boşanma isteyen eş, kusurlu da olsa, boşanma davası kabul edilecektir. (Normalde kusurlu eşin açtığı boşanma davası reddedilir)

3 yıllık ayrılığa dayalı boşanma davasında tazminat ve nafaka talebinde bulunulabilir.

 

 

 

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları