Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
TARİH KISMININ BOŞ BIRAKILARAK DÜZENLENMESİ DURUMUNDA NELER OLUR?
Tahliye taahhütnamesi Türk Borçlar Kanunu 352.maddede düzenlenmiştir. Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren , bu tarihten başlayarak 1 ay içinde ya icra takibi başlatmak ya da sulh hukuk mahkemesinde dava açmak suretiyle tahliye davası yoluna başvurabilir.
Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik şartları nelerdir?
- Yazılı olarak yapılmalıdır.
- Kiracının imzasını taşımalı( birden fazla kiracı varsa kiracıların tümünün imzası gereklidir)
- Kiralanan yer aile konutuysa tahliye taahhütnamesinde her iki eşin imzası bulunmalıdır.
- Herhangi bir şarta bağlı olmamalıdır.
- Kiracının belirli bir tarihte kiralananı tahliye edeceği beyanını içermelidir.
- Kiralanan yerin adresi açık ve belirli olmalıdır.
- Kiracı tahliye taahhütnamesini kiralananı teslim aldıktan sonra vermelidir.
Tahliye Taahhütnamesinin tarih kısmının boş bırakılarak düzenlenmesi durumunda ne olur?
Taahhütname üzerinde iki tarih bulunmaktadır. Birisi taahhütnamenin düzenlenme tarihi, diğeri ise tahliye tarihidir. Uygulamada tarih kısımları boş bırakılarak tahliye taahhütnamesinin imzalanması sıkça karşılaşılmaktadır. Bu durumda bazen kiraya veren, kiracısıyla problem yaşadığında ya da çeşitli gerekçelerle kiracısını çıkarmak istediğinde boş bırakılan tarihi doldurarak, kiracının taahhüt ettiği tarihte evi boşaltmadığı gerekçesi ile kiracıya karşı icra veya dava yoluna başvurabilmektedir.
Yargıtay’ın son kararlarında taahhütnamede boş bırakılan tarihin tarafların arasındaki anlaşmaya aykırı şekilde doldurulması sebebiyle taahhütnamenin geçersizliğinin ileri sürülmesi mümkündür. Bu durumda ispat yükü kiracı tarafa ait olacaktır. Kiracı bunu ispatlayamazsa tarih kısmı sonradan doldurulmuş olsa bile taahhütname geçerli kabul edilir.
Bu nedenle kiracı tarafından tarafından tahliye taahhütnamesine imza atılırken tarih kısımlarına dikkat edilmesi önemlidir. Tarih kısmı doldurulmamış tahliye taahhütnamesine imza atmanız ve ev sahibinizin size tahliye davası açması durumunda hukuki yardım alarak süreci takip etmeniz hak kaybına uğramamanız açısından önemlidir.
Yazar: Av. Cansu Bayramoğlu