Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
Ev sahibinin kira alacağını tahsil etmesi amacıyla düzenlenmiştir. Geçmiş 1 yıllık ve işleyecek 6 aylık kira bedelinin güvencesi olarak , evde bulunan ve evin döşenmesinde veya kullanılmasına yarayan taşınırlar üzerinde hapis hakkı mevcuttur.
Ev sahibi kira bedeli ödenene kadar evde bulunan taşınır eşyaya el koyabilir. Bu eşyanın paraya çevrilmesi yoluyla alacağını tahsil edebilir. Konaklama yerleri, garaj ve otopark gibi yerleri işletenler de bu haktan yararlanabilirler. Kiracı taşınmak veya evde bulunan eşyaları başka yere götürmek istediğinde, ev sahibi alacağını güvence altına almasını sağlayacak miktardaki eşyayı sulh mahkemesi veya icra müdürünün kararıyla alıkoyabilir. İcra müdürü yetkili kişilerle eve girerek, kiracıya ait malların ne olduğunu, miktarını ve değerlerini tespit edip defter tutar. Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip talebinde bulunması için ev sahibine 15 günlük süre verir. Bu süre içinde talepte bulunulmazsa hapis hakkı ortadan kalkar. Talepte bulunursa rehin paraya çevrilerek alacağını tahsil eder.
Kiracı eşyaları gizlice ve zorla götürürse ne olur?
Eğer eşya gizlice veya zorla götürülürse 10 gün içinde kolluk vasıtasıyla kiralanan taşınmaza geri getirilir. Daha sonra yukarda açıkladığımız süreç başlar.
Ev sahibinin hapis hakkı hem ev sahibi hem de kiracı açısından sonuçlar doğurur. Sürelerin ve takibin titizlikle yapılması gereken bir süreçtir. Hak kaybına uğramamanız için hukuki yardım talebinde bulunmanızı öneriyoruz.
Yazar:Av. Cansu Bayramoğlu