Kiracının evi izinsiz şekilde başkasına devretmesi durumunda tahliye

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Kiracı evden fiziken çıkıp eve bir tanışını veya akrabasını oturtmuş olabilir. Evi tamamen farklı bir kişiye kiraya vermiş olabilir .

Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.”

Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.

Borçlar kanunu madde 316 ya göre “Kiracı, kiralananı, sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak ve
kiralananın bulunduğu taşınmazda oturan kişiler ile komşulara gerekli saygıyı göstermekle yükümlüdür.
Kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması durumunda kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kirasında, en az otuz gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Konut ve çatılı işyeri kirasında, kiracının kiralanana kasten ağır bir zarar vermesi, kiracıya verilecek sürenin yararsız olacağının anlaşılması veya kiracının bu yükümlülüğe aykırı davranışının kiraya veren veya aynı taşınmazda oturan kişiler ile komşular bakımından çekilmez olması durumlarında kiraya veren, yazılı bir bildirimle sözleşmeyi hemen feshedebilir.”

İlginizi çekebilir:  TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

Yargı kararları incelendiğinde 30 gün müddet verilip verilmediğinin incelendiği görülmektedir. Bu nedenle kiracıya ihtarname çekilerek akde aykırılığın giderilmesi için 30 gün süre verilmesi yoluna gidilmelidir. Bu süre içinde akde aykırılık giderilmesiği takdirde tahliye davası açılabilecektir.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları