Ev sahibinin kiracısına hava parası ödemesi yasal mıdır?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Yaşanan enflasyon öncesi iş yeri kiralarının devrinde, iş portföyü de devredildiğinden hava parası alınmaktaydı. Uzun bir süre Türk Hukukunda Hava parası – peştemaliye almak suç teşkil ederken günümüzde buna dair cezai bir hüküm bulunmamaktadır. Yani günümüzde hava parasının yasal dayanağı olmasa da yasak da değildir.

Hiper enflasyon döneminde sürekli artan kiralardan ötürü hemen herkes kiracısını çıkarmak istemektedir. Çoğu mülk sahipleri ve kiracılar birbirleri ile davalı olduğundan Türkiye çapında hemen her il ve ilçede Sulh Hukuk mahkemelerinde tıkanma yaşanmaktadır. Uzun süren yargılamadan ötürü ev sahibi bir an önce kiracısını çıkartabilmek için hava parası teklif etmektedir.

hava parası
hava parası

Bu paranın ödendikten sonra geri alınması söz konusu olmayacaktır.

Kiracının bir an önce çıkması için hava parası verilecekse neye dikkat edilmelidir?

1-Öncelikle para verilirken kiracıdan muteber bir tahliye taahhüdü almanız gerekmektedir. Para aldığı halde çıkmayan kiracılar olduğunu biliyoruz.

İlginizi çekebilir:  Kiracı nasıl çıkartılır?

2-Muteber bir tahliye taahhüdü olsa da çıkmamak adına “beni mahkemeye ver” diyen kiracılar olduğunu biliyoruz. 2024 yılı Ocak ayında Sulh Hukuk mahkemelerinde dava dilekçesinin aylarca tebliğe dahi çıkartılmadan işlemsiz kaldığını görebilmekteyiz.

Tahliye taahhüdü icraya konduğunda kiracı bu icra takibine itiraz edebilir ve bu sefer de Sulh Hukuk mahkemesinde değil İcra Hukuk mahkemesinde yargılama geçirmeniz gerekebilecektir. O yargı mercii de Sulh Hukuk mahkemeleri gibi yoğunluktan nasibini almış durumdadır. Yani hava parası vermenize rağmen, kiracınızı cebri şekilde çıkarabilmek için uzun süre yargılama geçirmeniz gerekebilecektir.

3-Hava parası verip karşılığında tahliye taahhüdü almayan, sadece olay anında yanında tanıklar bulunduran ev sahipleri olduğunu da bilmekteyiz. Onlar da verdikleri para senetle ıspat sınırının üstünde bulunuyorsa şahitleri olmasına rağmen bu parayı geri de alamayacaktır. Kiracı aleyhinde icraya konabilecek bir taahhüt de almadıklarından parayı verdikleriyle kalacaktırlar.

İlginizi çekebilir:  Kiracının evi satın almak isteyen kişilere göstermemesi durumunda ev sahibinin yapabileceği hukuki işlemler nelerdir?

Sonuç

Bizim görüşümüze göre kanun nezdinde muteber bir tahliye sebebi bulunan ev sahiplerinin tahliye taahhüdü almak için kiracıya hava parası vermeleri pek de mantıklı değildir. Kiracı sözünde durmadığında yine yargılama yolu açılacaktır ve o dava kesinlikle bir iki ay içinde sonuçlamayacaktır. Bu nedenle en baştan muteber bir tahliye sebebi bulunan ev sahiplerinin Sulh Hukuk Mahkemelerinde tahliye davası açmaları yerinde olacaktır. Geçerli bir tahliye gerekçesi olmayan ev sahipleri de boş yere reddedilecek bir dava açmak yerine çeşitli yollarla kiracıları ile anlaşmayı denemeleri yerinde olacaktır.

İlginizi çekebilir:  TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları