Yazının Son Güncellenme Tarihi 25/01/2024 by .
Aşağıda kira ile ilgili küçük bir özet vereceğim. Kira davaları çok teknik hukuki bilgi istediğinden muhakkak bir avukat yardımıyla işinizi takip etmenizi tavsiye ederim.
- Öncelikle uzun süredir yürürlükte olan kira kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. 2012 yılında yürürlüğe giren borçlar kanunun içinde kira hükümleri olarak güncel düzenlemeler yerini almıştır.
. - Sözleşmenizde kira için belli bir süre yazılsa dahi haklı sebepler yoksa bu sürenin sonunda kiracınızı tahliye edemezsiniz. Yani kiracınızla 1 yıllık kira kontratı yapsanız dahi haklı bir neden olmadıkça 1 yılın sonunda kiracınızı çıkartamazsınız. Sadece kiracı, kira süresinin bitimi sebebine dayanarak kira sözleşmesini sona erdirebilir. (BK347)Bu şekilde kiracı korunmaktadır ancak yeni kanuna göre 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebilmektedir. 10 yıllık kiracının tahliye edilebilmesi için kira sözleşmesinin kurulmasından itibaren on yıllık bir uzama süresinin geçmiş olması, bahsi geçen uzama süresi olan 10 yılın bitiminden 3 ay önce fesih bildiriminin kiracıya yönlendirilmiş olması, 10 yıldan sonraki her senede sözleşmeyi fesih ederek kiracının tahliyesi talep edilmek isteniyorsa fesih bildirimi için bu 3 aylık sürenin esas alınması, Bahsi geçen uzama süresi olan 10 yılın sonunda yeni kira sözleşmesinin taraflar arasında imzalanmamış olması gerekmektedir
. - Bir avukat vasıtasıyla düzgün bir kira sözleşmesi yapmanızı öneririm. Kırtasiyede satılan sözleşmeler pek çok konuda eksik kalmaktadır.
. - Kira sözleşmesi ile ilgili alacaklardan doğan davalarda zamanaşımı 5 yıldır.
. - Kira ödemelerinin düzenli olarak banka vasıtasıyla yapılması hem kiracı hem kiralayan bakımından büyük önem taşımaktadır. Çünkü kiranın ödenmesiyle ilgili iddialarda dava değeri 12 aylık toplam kira bedeli üzerinden hesaplanır ve ıspat sınırı bu rakam üzerinden belirlenir. Yani ıspatlamak isteyeceğiniz ödeme her halükarda şahitle ıspat sınırının üzerinde kalır. kiracılar bu nedenle dava açmaları halinde ödedikleri kiraları ıspat edemezler.Eğer ev sahibiniz vergi kaçırma isteğiyle veya başka sebeplerle kiraları elden almak istese dahi bunu yapmayın. Hiç olmazsa PTT evde teslim ödeme ile evine PTT vasıtasıyla göndertin.
. - Şu hallerde kiracı tahliye edilebilir:-Bir kira dönemi içerisinde kiranın ödenmemesinden dolayı 2 haklı ihtar gönderilmişse.-Kiracıya gönderilen ödeme ihtarına rağmen 30 günlük süre içerisinde ödeme yapılmamışsa-Kentsel dönüşüm hariç olmak üzere esaslı yıkım, tamirat veya tadilat var ise-Kiralanan yerde kumar oynandığı, fuhuş yapıldığı, uyuşturucu ticareti gibi kötü amaçlarla kullanılıyorsa
-Usulüne uygun kira sözleşmesinin yapıldığı tarihten makul bir süre sonrasında düzenlenmiş bir tahliye taahhüdü varsa.
-Taşınmaz satılmış satın alan kişi yeniden edinim sebebiyle aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracının eline geçecek şekilde ihtarname göndermişse.-Kiracının veya beraber yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde sınırları içinde oturulabilecek konutu varsa ve kiraya veren sözleşmeyi kurarken bunu bilmiyorsa
-Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde 10 yıllık süre dolmuş ve 3 ay önceden mal sahibi ihtarname göndererek tahliye talebinde bulunmuşsa tahliye edilebilir.
-Kiraya verenin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut ihtiyacı varsa belirli süreli sözleşmelerde kira sözleşmesinin sonundan itibaren, belirsiz süreli sözleşmelerde ise kanundaki fesih sürelerine uyarak belirlenen tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye davası açabilir. İhtiyacın gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
-Tahliye ve haciz talepli icra takibine kira bedelleri süresi içinde ödenmemişse
- Kiracının ölmesi sonucunda ölenin ortakları, ölenle birlikte aynı konutta oturanlar sözleşmeye uydukları sürece kira sözleşmesine taraf olabilirler. Kira sözleşmesini yapan kişinin ölmesi tahliye için net bir sebep değildir.
. - Kiracı ev sahibiyle kavga etmiş ve bu resmi bir tutanakla tespit edilmişse tahliye için hukuki yollara başvurulabilir.