Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
Kayınvalidenin kötü davranışları tek başına boşanma sebebi değildir.
Kayınvalideniz size karşı TCK kapsamında suç teşkil edecek eylemlerde bulunuyorsa aleyhinde şikayette bulunabilir ve kusuru tespit edilirse tazminat davası açabilirsiniz. Ancak kayınvalidenin eylemleri suç teşkil edecek boyutta değilse ceza hukuku bakımından bir şey yapamazsınız.
Kayınvalide baskısı şu şekilde tezahür ettiyse boşanma davasında dikkate alınır. Eğer eşiniz sizi kayınvalide veya diğer yakınlarının baskısı ve kötü davranışlarına karşı ezdiriyorsa, size destek olmuyor, sizi korumuyorsa bu boşanma sebebidir. Ama eşiniz size yeterince arka çıktığı halde kayınvalide eylemlerine devam ediyorsa bu boşanma sebebi değildir.
Boşanma davası açarken sizin muhatabınız eşinizdir. Kayınvalide bu davada taraf değildir. Ancak eşiniz sizi annesine veya diğer yakınlarına karşı ezdiriyorsa hakim bunu dikkate alacaktır.
Kayınvalidenin davranışlar suç teşkil bizzat ona karşı tazminat davası açamazsınız.
Boşanma aşamasına gelindiyse kayınvalide ile polemiğe girmek sizin aleyhinize olur. Çünkü kayınvalidenize karşı yaptığınız her türlü eylem Yargıtay’a göre boşanma nedeni sayılabilir. (Küfretme, tükürme, bağırma vs..) Hatta yeni kararlara göre kayınvalidenin cenazesine gitmemek dahi boşanma nedenidir.
Boşanma davası açsanız, bu dava senelerce mahkemesinde veya Yargıtay’da takılı kalsa dahi siz evli sayılırsınız. Dolayısıyla kayınvalide de halen kayınvalidedir. Boşanma davası açıldıktan sonra meydana gelen her vaka yeni bir boşanma davasının konusunu oluşturabilir.
Diyelim ki aleyhinizde bir boşanma davası açıldı ve siz boşanmak istemediniz. Yargılamada davayı açan eşiniz asli kusurlu sayıldı ve dava reddedildi. Ancak bu davayı açtıktan sonra hızınızı alamayıp kayınvalidenize gidip sayıp sövdüyseniz artık eşinize yeni bir dava açma hakkı verdiniz. Eşiniz bir daha boşanma davası açarak haklı şekilde boşanabilir. Ayrıca söylediğiniz sözler TCK kapsamında suç sayılacak nitelikteyse bu sefer kayınvalideniz aleyhinizde şikayette bulunup hem ceza almanızı sağlayabilir hem de suç tespit edilirse aleyhinizde tazminat davası açabilir. Siz haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz.