Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .
1-Taraflardan biri diğerine anlaşmalı boşanma protokolü imzalatmış ama imza sahibi taraf mahkemeye gidip imzasını mahkeme önünde onaylamamışsa bu protokol bağlayıcı değildir. Bu protokole göre diğer taraf hak sahibi olmaz. Böyle bir protokol imzalandı diye kendisini boşannmış varsayamaz. Evliliğin bir döneminde eşinden böyle bir protokol alıp buna göre dava açamaz. protokolün sonuç doğurması için her iki tarafın mahkemede bizzat onaylaması gerekir.
2-Taraflardan her kisi birlikte gidip mahkemede boşanma davası açmış, boşanma protokolü imzalamış ve imzaları mahkeme memuru önünde onaylatmışsa, taraflar duruşma günü duruşmaya gitmedikleri takdirde boşanmaz. Taraflardan biri duruşmaya gidip diğeri gitmezse dava çekişmeli boşanmaya döner ve protokol hüküm doğurmaz. Taraflardan her ikisi de duruşmaya gitmezse dosya düşer. 1 ay içinde dosya yenilenmezse dava açılmamış sayılır.
3-Taraflardan her ikisi de kimlikleriyle duruşmada hazır olmuş, protokolü onaylamış ve mahkeme boşanma kararı vermişse, taraflar henüz boşanmış sayılmaz.
Mahkeme bu duruşma tutanağına göre bir ay içinde bir gerekçeli karar yazar. Bu gerekçeli karar kendi kendine tebliğe çıkmaz. Ya taraflar mahkeme kalemine gidip tebliğ alır ya da biri gidip kendi tebliğ alır diğerine de tebliğe çıkarttırır. Karar tebliğden ititbaren 15 gün içinde üst mahkemeye taşınmazsa kesinleşmiş sayılır. bu durumda taraflar kimliklerinin değiştirebilir. Erkek traf hemen yeniden evlenebilir. Kadın taraf 300 günlük bekleme süresi bekleyerek veya hemile olmadığını ıspatlamak saştıyla bir dava açıp bekleme süresinin kadırtarak yeniden evlenebilir. Bekleme süresi kesinleşme tarihinden itibaren başlar. taraflar birbirleriyle yeniden evlenmek istiyorsa da mahkemeden iddet müddeti kaldırma davası açmak zorundadırlar. Kadın bu 300 günlük süre içinde doğurursa, çocuğun babası kim olursa olsun boşanılan kocaya yazılır. bu durumda babalık davası açılması gerekir.
4-Taraflar boşanma kararını senelerce tebliğ ettirmeyip evli kalabilir. Kararı uzun süre sonrasında tebliğ ettirdiği takdirde karşı taraf kararı üst mahkemeye taşıyıp boşanma davasının reddini isteyebilir. Tebliğ işini uzatıp boşanmayı başka bahara veya keyfinin istediği bir güne bırakanlar, nasısa boşanma kararı cebimde diyenler aleyhine üst mahkeme kararları mevcuttur.
5-Taraflar mahkemede anlaşmalı boşanma yapıp, sonrasında kararı tebliğ aldıklarında, arada geçen 1-2 veya 3 aylık süreçte anlaşmalı boşanmadan vazgeçerlerse, mesela tazminatlı şekilde çekişmeli boşanmak isterlerse veya mal paylaşımı konusunda içlerie sinmeyen bir husus varsa anlaşmalı boşanmayı süresinde istinaf edip çekişmeli boşanma davası açabilirler.