Ölüm halinde açılan mal rejimi tasfiyesi davası

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .

hukuk
hukuk

Mal rejimleri *boşanma, *ölüm, ve *farklı bir mal rajimine geçiş ile son bulur. Bu hallerden biri gerçekleştiğinde Aile Mahkemesine başvurarak mal rejiminin tasfiyesi talep edilebilir.

Çiftler evlenirken ayrı bir mal rejimini tercih etmemeleri halinde otomatikman “edinilmiş mallara katılma” rejimine tabi olurlar. Buna göre evlendikten sonra şahısların kendi emekleri ile elde ettikleri her mal eşleri ile ortaktır.

Mal rejimleri boşanma ile bitebildiği gibi ölümle de bitebilmektedir. bu durumda mal rejimi tasfiyesi davası babaya, enişteye, üvey anneye vs açılabilmektedir. yani aslında evli olmayan kişiler arasında da bu dava görülebilmektedir. Örnekler ile anlatmaya çalışayım

  1. Örnek: Bir adam iki kez evlenmiş olsun. ikinci eşi evlendikten sonra bir ev almış olsun. Adamın ilk evliliğinden olan çocukları mirasçı olmaları sebebiyle üvey annelerinin evi için mal rejimi tasfiyesi isteyebilir. Bu durumda üvey anne evin yarısını hakkı olarak kalan yarısından ise eşinden kalan miras hakkını alıp kalan kısmı çocuklara bırakır.
  2. Örnek:Bir çift evlenmiş ama çocuk sahibi olmamış olsun. Kadın eş ev satın almış olsun ve 2 de kardeşi olsun. Eşi öncelikle mal rejiminden doğan hakkı olan evin 1/2sini sonra kalan kısımdan miras hakkını alıp kalanı kayınbiraderlerine bırakır
  3. Örnek:Bir çift evlenmiş ve çocuk yapmış olsun. Baba ölmüş anne ile de çocuk miras konusunda anlaşamıyor olsun. Baba ölmeden 1 ev almış olsun. Bu durumda anne öncelikle mal rejiminden doğan hakkı olan 1/2 payı alır. sonra kalan 1/2 üzerinden miras payını alır. bütün bunlardan sonra çocuğa kalacak kısım belli olur.

    Ölüm halinde mal rejimi tasfiyesi ile ilgili paylar veraset ilamında görülmez. Mirasçılar aralarında anlaşamıyorsa, miras paylaşımından önce Aile Mahkemesinde mal rejimi tasfiyesi ile ilgili dava açmaları gerekir.

    Mal rejimi tasfiyesi için dava açıldığında, mahkeme sonuç olarak davacıları dava konusu mala pay oranında ortak etmez. bu şekilde bir karar çıkmaz. Mahkeme alacak para miktarı olarak hesap yaptırıp para ödenmesi şeklinde karar verir.
Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Samsun Avukatları Listesi

Yazıyı dinle Yazının Son Güncellenme Tarihi 06/03/2024 by . Aşağıda 2024 yılı şubat ayı itibarıyla Samsun Barosu’na kayıtlı avukatların alfabetik

Devamı»

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları