Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
İşçinin, iş yerinde veya iş yeri dışında işin yürütülmesi için yapılan çalışmalar sırasında meydana gelen kazalara iş kazası denilir. İş kazası, işçinin yaralanmasına, ölümüne veya ruhsal açıdan zarara uğramasına neden olabilir. Kazanın iş yerinde gerçekleşmesi zorunlu bir unsur değildir.
İş kazası halinde yapılması gerekenler nelerdir?
İş yerince kaza raporu düzenlenlenmelidir. Düzenlenecek tutanağa iki şahit yazılarak imzalatılmalıdır. Olay, bağlı bulunan kolluk birimine bildirilmelidir. Kazanın, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olayın olduğu tarihten sonraki üç iş günü içerisinde bildirilmesi gerekmektedir.
Eğer işçinin olay anında sigortası yoksa, işveren o gün içinde sigorta girişi yaparak bir takım cezalardan kurtulabilir.
İş kazası durumunda, işçiye eşlik eden kişiler, kazanın ortaya çıkmaması için hastanede olayı ört bas etmeye çalışabilir. Bu gibi davranışlar, işveren bakımından sorumluluktan kurtulmayı sağlamayacağı gibi işçi için de hak kaybına sebep olmaz.
İşçi, hastanede olayın iş kazası olduğunu tutanağa geçirtmese dahi, işçi, yasal süresi içinde dava açma hakkını korur. Açılacak davada olayın oluşuna dair şahit göstermesi gerekir. Bu davada şahit göstermek önemlidir.
İş kazasından dolayı maddi tazminat davası açma süresi 10 yıldır. Bu dava belirsiz alacak davası olarak açılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu olayın iş kazası olup olmadığını ve tarafların kusur durumunu açıklayan bir rapor sunar.
Maddi tazminatın belirlenmesinde göz önünde bulundurulacak esaslar
- Meslekte kazanma Gücü kaybı (maluliyet oranı) :
İşçinin tam iş görebilir durumda iken elde edebileceği kazancın sakatlanma sonucunda ne oranda azalmış olacağı belirlenir. Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit yönetmeliği esaslarına göre yapılır. - İş görebilme Çağının ve Yaşam Süresinin belirlenmesi
- Ücretin belirlenmesi
- Tarafların kusur durumu ve hakkaniyet
İş kazalarında manevi tazminat için şu yazımızdan bilgi alabilirsiniz.