Yazının Son Güncellenme Tarihi 18/01/2024 by .
Boşanma davası açıldığında eşin evden gitmesi isteniyorsa uzaklaştırla talep edilebilir. https://www.aysedenizoral.av.tr/uzaklastirma-karari-nasil-alinir/
Uzaklaştırma yoluşla ve evin ve ev eşyalarının evde kalan eşe özgülenmesi yoluyla mülk sahibi veya kira kontratı sahibi olsa dahi eş evden gönderilebilir.
Evin mülkiyeti uzaklaştırlan eşte olsa dahi mahkeme, boşanma davası kesinleşene kadar mülkiyet sahibi eşin evden uzaklaştırılmasına karar verebilir.
Boşanma kararı verildi, karar kesinleşti ama eşim evden gitmiyor. Bu durumda ne yapılmalı?
Boşanma kesinleşince evden gitmesi gereken taraf mülk sahibi olmayan taraftır. Mülk sahibi taraf dava açarak eşini evden gönderebilir.
Evin kira sözleşmesi benim üstüme ama eşim boşanma davasına rağmen evde oturmaya devam ediyorsa ne yapılmalı?
Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez. Yani kiralık ev için de aile konutu statüsü oluşturulabilir. Aile konutu da boşanma kesinleşene kadar geçerli bir statüdür. Kira sözleşmesi tapu kütüğüne şerh edilebilir.
Mahkeme bir uzaklaştırma kararı çıkartırsa veya dava kesinleşene kadar evde kimin duracağına dair karar verirse, evde, mahkemenin belirlediği kişi kalır.
Kirayı ödeyen taraf diğerine rücu edebilir. Bu boşanma davası açıldıktan sonraki ayrılık dönemi için geçerlidir.
Aile konutu hakkında mal rejimi tasfiyesi devam ediyorsa evden kim gider?
Mal rejimi tasfiyesi davası boşanma davası ile birlikte açılmışsa, boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte ivme kazanır. Boşanma davası kesinleşmeden bu dava karara çıkmaz.
Mal rejimi tasfiyesi davasında hakim, diğer eşe evden pay vermez, evin yarısını diğer eşin üstüne tapulamaz. Sürüm değeri üstünden diğer eşi alacaklı yapar.
Ev kimin üstüneyse onun üstüne kalmaya devam eder. Artık alacaklı olan eş evin üstüne haciz koydurup satışını mı ister yoksa evin maliki olan eş bu parayı çıkartıp öder mi bilemeyiz.
Boşanma davası kesinleşmiş olup, mal rejimi tasfiyesi davası kesinleşmemiş olsa dahi tahliye için bir dava açılabilir.
Boşanma davası açıldıktan sonra eşler aynı evde yaşamaya devam ederse dava reddedilir mi?
Eğer taraflardan biri boşanmayı istemiyorsa, halen aynı evde yaşayabildiklerini delil olarak göstererek boşanma davasının reddini isteyebilir. Çünkü boşanma için evlilik birliğinin aynı çatı altında yaşayamayacak şekilde temelinden sarsılmış olması gerekir.
Eşlerin boşanmaya sebep olan olayları affetmemiş olması da gerekir. Mesela dava sürerken birbirine çiçek gönderirse, özür mesajı gönderirse, birlikte tatile giderse, boşanmak istemeyen taraf, süren davayı reddettirebilir.
Affetme sayılabilecek davranışlar sergilendiği anda dava konusu edilen boşanma sebepleri geçersiz kalır. Taraflardan biri boşanmak istemiyorsa davayı reddettirebilir.
Boşanma davası açılmadan önce eşim evi terk ederse kilidi değiştirebilir miyim?
Eşiniz küsmüş veya blöf yapmak için evden gitmiş olabilir. Yargı kararlarına göre kapının kilidini değiştiren taraf kusurlu kabul edilir. Kapı kilidini değiştirmeyin.
Aile konutu şerhinin sonuçları nedir?
Aile konutunun tapu maliki bile olsa, bu konutu satamaz veya üzerindeki hakları sınırlayamaz. Aile konutu, tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılırsa, bu satış geçersiz olur.