Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
Garaj ve otopark işleten belli bir ücret karşılığında aracı teslim alır. Aracın güvenli bir şekilde kalmasını sağlayıp gözetim altında tutmak hizmetini taahhüt eder. Aracın yok olmasından, zarara uğramasından ve çalınmasında sorumludurlar. Garaj ve otoparklarda ‘’araçta meydana gelen zararlardan işletmemiz sorumlu değildir’’ gibi uyarı yazıları vardır. İşletme bu şekilde yazılar yazsa da sorumlulukları mevcuttur. Sorumluluğun sınırı ise günlük saklama ücretinin 10 katından fazlası sorumluluk olarak yüklenemez. (Borçlar kanunu madde 579)
Garaj ve otopark işleten hem çalışanlarının hem de diğer müşterilerin verdiği zararlardan sorumludur.
Aracın içine bulunan kişisel eşyalardan otopark ya da garaj işleten sorumlu değildir. Özel olarak bunların saklanmasını ve korunmasını üstlenmişse sorumludur. Ancak kendisinin veya çalışanlarının kusuru nedeniyle aracın zarar görmüş olması durumunda genel hükümlere göre sorumludur.
Zararın veya sorumluluğun doğması için zarardan sorumlu olabilecek kişilerin ceza yargılamasında mahkum edilmiş olması şart değildir. Özellikle delil yetersizliği nedeniylew beraat halinde hukuk hakimi bu kararla bağlı olmadan kendi değerlendirmesini yapar.
Bazı durumlarda otopark ve garaj işletenin sorumluluğu ortadan kalkar:
- Aracınızdaki zararı öğrenir öğrenmez işletene bildirmediyseniz,
- Zarar sizden, tanıdığınız bir ziyaretçinizden ya da hizmetinizde bulunan kişiye yükletilebilecek kusurdan kaynaklanıyorsa ( yanlış kişiye aracın emanet edilmesi, aracı çalışır vaziyette bırakıp gitmek vb gibi)
- Zarar mücbir sebepten doğmuşsa ( işleten yükletilemeyecek olağanüstü durumlar deprem, sel, fırtına, çığ düşmesi gibi )
- Zararın bırakılan eşyanın niteliğinden doğması ( kapalı garajda bırakılması sakıncalı LPG’li araçlar, boyası güneşten olumsuz etkilenen bir aracın açık otoparkta bırakılması gibi)
Yazar Av. Cansu Bayramoğlu