DEĞER KAYBI KONUSUNDA BİLİNMESİ GEREKEN 10 ŞEY

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Aracınızla trafik kazasına karıştığınızda aracınızdaki hasara göre aracınızın 2.el piyasa değerinde düşüş olur. Bu değeri karşılamak için değer kaybı tazminatı talebi gereklidir. Değer kaybı konusunda bilinmesi gereken ve önemli olan noktalar :

Daha önce aynı yerden aracıma çarptılar değer kaybı alabilir miyim?

Öncelikle aracınızın hasar aldığı bölge daha önce onarılmışsa değer kaybı talebinde bulunamazsınız. Bu nedeni aracın aynı yerinde daha önceden hasar oluşmuşsa aracın değer kaybı zaten doğmuştur. Dolayısıyla aynı bölgedeki hasarın hangi kazada ne kadar oranda değer kaybı oluşturacağının tespiti mümkün değildir.

İlginizi çekebilir:  Değer kaybı başvuru ücretleri ne kadar?

Trafik kazasında az da olsa kusurluyum değer kaybı talep edebilir miyim?

Karıştığınız trafik kazasında kusurunuzun hiç bulunmaması zorunlu değildir. Karşı tarafa göre kazada daha az kusurlu olduğunuzda değer kaybı talebinde bulunabilirsiniz. Kusur oranlarının dağılımı alacağınız değer kaybı tazminat tutarını etkiler.

Kaza tarihinden ne kadar sonra değer kaybı talep edebilirim?

Kaza tarihinin üzerinden 2 yıl geçmişse değer kaybı tazminatı talep edemezsiniz. 2 yıllık süreyi beklemeden değer kaybının talep edilmesi daha avantajlıdır. Yasal yolların süresi göz önünde bulundurulduğunda hak kaybına uğramamanız açısından önemlidir.

Kazadan sonra aracımı sattım değer kaybını alabilir miyim?

Kazadan sonra aracınızı satmış olsanız bile 2 yıl süre içinde değer kaybı talep edebilirsiniz. Aracınızı kazadan sonra satmış olmanız değer kaybı talebinde bulunmanıza engel değildir. Aracınızı satarken kazadan sonra daha düşük bedelle sattığınız için değer kaybı talebinizle bu durumu telafi edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir:  Trafik kazalarında ne kadar tazminat alınır?

Düşük hasarlı kazalarda değer kaybı istenebilir mi?

Genellikle trafik kazasından sonra kusurlu olan karşı taraf aracınızdaki hasarın az olduğunu bu nedenle değer kaybından bir şey çıkmayacağını söylerler. Bunun nedeni değer kaybı tazminatınızı onun sigorta şirketi karşılayacağı için sigortalarının bozularak bir sonraki sene daha yüksek bir bedelden sigorta yaptırmak istemezler. Trafik kazası meydana geldiğinde her araç 2.el piyasada değer kaybeder. Dolayısıyla araçların değer kaybı talep etmesinde engel yoktur, kazadaki hasarın az ya da çok olması değer kaybı tazminat tutarını etkiler.

Değer kaybımla ilgili sigorta şirketine nasıl başvuru yaparım?

Değer kaybınız ile ilgili herhangi bir yasal sürece girmeden önce kusurlu olan tarafın sigorta şirketine başvuru yapmak zorunludur. Sigorta şirketine nasıl başvuru yapılacağı, talebinizi nasıl belirleyeceğiniz ve sonrasındaki yasal sürecin yönetilmesi önemlidir. Sürecin en başından itibaren avukatlıkla çalışmak size büyük avantaj sağlar.

Değer kaybı ödemesi düşük geldi ne yapabilirim?

Aracınızdaki değer kaybı ile ilgili sigorta şirketine başvuru yapıldı ve sigorta şirketi size ödeme yapmadı ya da ödenen miktardan memnun kalmadığınızda neler yapılabilir? Bu noktada mahkeme yolu veya sigorta tahkim komisyonuna başvuru yoluna gitmek uygundur. Kusurlu olan karşı tarafın sigorta teminat bedeli değer kaybınızı karşılayacak miktardaysa sigorta tahkim komisyonu yoluna gitmek daha uygundur. Dava yoluna göre daha kısa sürer ve başvuru ücretleri daha düşüktür.

İlginizi çekebilir:  Alman plakalı araçlar Türkiye'de kazaya karışırlarsa neler talep edebilirler?

Kusurlu olan karşı tarafın sigorta teminat bedeli önemlidir. Bu tutara baktığınızda tutar aracınız hasar tutarı ve değer kaybı tutarını aşıyorsa sigorta size ödeme yapmaz. Bu noktada dava yoluna gitmek gereklidir.

Değer kaybı talebi için hangi evraklar gereklidir?

Değer kaybı tazminatı talebinizde kazaya ait fotoğraflar, kaza tespit tutanağı, ruhsat bilgileri zorunludur. Poliçe, ehliyet, kaza kusur dağılımı gibi bilgiler daha sonradan tamamlanmasında sakınca yoktur. Sizin elinizde mevcut değilse aracınızı yaptırdığınız yerden hasar dosya numarasını bildirerek isteyebilirsiniz. Vekalet verdiğiniz avukat tüm bu işlemleri sizin yerinize yapar.

Değer kaybı tutarı nasıl belirlenir?

Değer kaybı tutarınızın tespitini eksper yapar. Kusurlu olan karşı tarafın sigortasının yaptığı ödeme sizi mutlu etmeyebilir. Avukatınız sigorta tahkim komisyonu veya dava yoluna giderek hasar dosyanızın tekrar bilirkişiler tarafından incelenmesi talep eder.

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları