Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 72.maddesinde memurların yer değiştirmeleri düzenlenmiştir. Memur hangi hallerde tayinini isteyebilir?
Öğrenim nedeniyle tayin isteme durumu genellikle memurların ikinci bir üniversite okuması veya kendi meslek alanıyla ilgili yüksek lisans ve doktora yapma durumunda gündeme gelir. Bu durumla ilgili yönetmelikte düzenleme yer almasa da bazı kamu kurumları (örneğin sağlık bakanlığı) kendi yönetmeliklerinde öğrenim nedeniyle tayin hakkını düzenlemiştir.
Boşanma nedeniyle tayin isteme durumu Devlet Memurları Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına ilişkin Yönetmelikte düzenlenmemesine rağmen bazı kamu kurumları( örneğin Sağlık Bakanlığı) personele eşinden boşanması durumunda boşanma tarihinden 1 yıl içerisinde anne,baba, kardeşi veya reşit çocuklarının ikamet ettikleri yere tayin hakkını kendi yönetmeliklerinde düzenlemiştir.
Eş durumu- aile birliği nedeniyle tayin isteme memur karı-koca için olabileceği gibi, eşi memur olmayan kişi de tayin isteme hakkı vardır. Ancak bu durumda 2 yıllık süre içinde en az 360 gün prim ödemiş bulunmalıdır.
Sağlık durumu nedeniyle ve aile birliği nedeniyle olan tayin taleplerinde mazeretinin devamını her yıl Ocak ayında belgelendirmek zorundadır. Sağlık durumuyla ilgili mazeret durumunda kendisi, eşi, çocukları, annesi veya babasınının memurun görev yaptığı yerde tedavisinin yapılamaması veya görev yaptığı yerin bu kişilerin sağlık durumlarında olumsuzluk yaratacağının sağlık raporuyla belirtilmesi önemlidir.
Kişinin ve ailesinin can güvenliği nedeniyle tayin isteme sebebidir.
Kişilerin bu nedenlerle tayin istemesi ancak idare tarafından durumun reddedilmesi veya isteği karşı herhangi bir cevap vermemesi durumunda hukuki danışmanlık hizmeti alınarak idare mahkemelerinde dava yoluna gider.
Yazar:Av. Cansu Bayramoğlu