Memur atama iptal davası nedir?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Memurların mesleğe başlarken ya da görevi sırasında atamasının yapılmaması durumunda başvurulan yargı yoludur. İdarenin atama işlemlerinde hukuka aykırılık olması durumunda idari dava açılır. Atama işlemi tebliğ edildikten sonra 60 gün içinde işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle idare mahkemesinde dava açılır. Atama iptal davasına genellikle görev yaptığı yer haricinde başka yere isteği dışında atanması durumunda başvurulur. Değerlendirilmesi gereken en önemli konu atama işleminin disiplin soruşturması nedeniyle ya da idarenin ihtiyaç, rotasyon veya hizmet gereği olup olmadığı hususudur.

İlginizi çekebilir:  Memurlar için geçici görevlendirmenin iptali mümkün mü?

Atama iptal davası açıldığında idare mahkemeleri atama işleminin kamu yararı ve hizmet gerekleri içinde yapılma durumunu inceler. Yapılan atama memurun soruşturması sonucu yapılmışsa, bu soruşturma neticesinde disiplin cezası verilip verilmediği değerlendirilmelidir. Soruşturma sonucunda kişinin görev yerinin değiştirilmesinin gerekli olup olmadığının incelenmelidir. Farklı bir il-ilçeye atanması yerine başka bir birime atanmasının yeterli olup olmadığı incelenmelidir.

Rotasyon nedeniyle yapılan atama işlemlerinde çalışma süresi ve bölgesi değerlendirmelidir. Ayrıca hizmet puanlarının göz önünde bulundurulma durumu incelenmelidir. Kurumlar arası atamalarda memurun gitmek istediği yerin onay vermesi ancak ayrılmak istediği kurumun muvafakat vermemesi durumu yaşanabilir. Ayrılmak istenilen kurumda memura ihtiyaç durumu ayrıntılı incelenmelidir.

İlginizi çekebilir:  Memur tayin hakkı nedir? Memur hangi hallerde tayin talep edebilir?

Açılan davada yürütmenin durdurulması kararı alındığında ilgili işlem dava sonuçlanıncaya kadar ortadan kalkar. Davanın açılacağı yer kişinin atandığı yer veya ayrıldığı kurumun bulunduğu yer mahkemesidir.

Memur atama iptal davalarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar :

  • Ataması yapılan memurun eş, çocukları, sağlık ve aile birliğinin sağlanması
  • İdarenin takdir yetkisinin hukuka aykırı şekilde kullanılması
  • Emsal personel göre aynı şekilde atanıp atanmaması
  • Atama işleminde kadro esası, sıra ve istek esası, kamu yararı ve hizmet gereklerine uyulmaması
  • Geçici görevlendirmelerin atama yapılmış gibi devamlılık göstermesi durumlarıdır.
İlginizi çekebilir:  Memurlar için geçici görevlendirmenin iptali mümkün mü?

Yazar: Avukat Cansu Bayramoğlu

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları