1-2 yıl ve daha aşağı hapis cezası öngörülen veya sadece para cezası öngörülen suçlar için basit yargılama usulü ile yargılama yapılabilir.
2-Şahsın daha önce sabıkası olması veya HAGB’sının olması basit yargılamadan faydalanmasına engel değildir. Basit yargılamanın uygulanıp uygulanmayacağını hakim takdir eder.
3-Basit yargılama ile yapılan yargılamada verilecek sonuç ceza 1/4 oranında azaltılır.
4-Basit yargılama için tebligat geldiğinde beyan savunma ve delillerin sunulması için 15 günlük süre vardır.
5-Basit yargılamada duruşma yapılmaz ve savcının görüşü alınmaz.
6-Verilen kararlar itiraza tabidir. Kararın tebliğinden itibaren 7 gün itiraz süresi vardır. İtiraz edilmezse hüküm kesinleşir.
7-Sanığın karara itirazı halinde nihai cezadan 1/4 oranda indirim alma şansı ortadan kalkar.
8-Karara itiraz halinde dosya üst mahkemeye gitmez. Aynı mahkemede duruşmalı şekilde yargılama yapılır.
9-Basit yargılama kapsamına giren bir suçla basit yargılama kapsamına girmeyen bir suç birlikte işlenirse basit yargılama uygulanmaz.
10-Yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır dilsizlik hallerinde basit yargılama uygulanmaz.
11-Olayda tanık dinlenmesi gerektiği ortaya çıkarsa hakim basit yargılamayı kapatıp genel hükümlere göre duruşmalı şekilde yargılama yapabilir. Yani hakim her zaman basit yargılamayı sonlandırıp resen duruşma açabilir.
12-Suçun niteliği değişirse, cezanın arttırılması gerekirse veya güvenlik önlemleri (tutuklama, adli kontrol vs) uygulanması gerekirse hakim basit yargılamayı bırakıp duruşmalı yargılama yapabilir.
13-Sanık dışındaki kişiler karara itiraz ederse de sanık lehine 1/4 lük indirim oranı kurunur. Sanık itiraz ederse korunmaz.
14-Kişiler duruşmadan önce itirazdan vazgeçebilir.
15- İtiraz üzerine yapılacak yargılamada hakim önceden verdiği hükümle bağlı değildir.