Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .
5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nun 21. maddesine göre ‘’ Bir hayvana çarpan ve ona zarar veren sürücü, onu en yakın veteriner hekime götürmek veya götürülmesini sağlamak zorundadır’’ ifadelerine yer verilmiştir.
Hayvana çarpma sonucunda verdiğiniz zarar sonucu oluşan tedavi kasko tarafından karşılanmamakla birlikte trafik sigortanızdan bu konuda talepte bulunabilirsiniz. Sahipli hayvanlarla ilgili sigorta poliçelerinde düzenlemeler yer alsa da sahipsiz hayvanlarla ilgili açık bir düzenleme bulunmamaktadır.
Kazadan sonra ne yapmalıyım?
Çarptığınız hayvanı yalnızca veteriner hekime bırakmanız yeterli değildir, tedavisini yaptırıp veteriner hekime ödeme yapmalısınız. Sürücü hayvanın veteriner kliniğine trafik kazası neticesinde getirildiğini gösteren hekim raporu, hayvanın yaralandığını gösteren fotoğraflar ve tedavi masraflarını gösteren faturayı sigorta şirketinize bildirmeniz gereklidir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 85.maddesinde ‘’ Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar’’ düzenlemesine yer verilmiştir. Maddede yer alan bir şeyin zarara uğraması ifadesi sahipli hayvanların hukuken mal olarak kabul edildiği için sigorta kapsamında değerlendirilmesine neden olmuştur. Sahipsiz hayvanların hukuken mali değeri olmadığı için sigorta poliçesi kapsamına alınmadığını şeklinde düşünülmektedir.
2016 yılında arabasıyla yavru bir kediye çarparak yaralanmasına sebep olan sürücü, kediyi tedavi ettirdikten sonra tedavi masraflarını sigorta şirketinde talep etmiştir. Talebine olumsuz cevap verilen sürücü Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurusu sonucunda verilen kararla sigorta şirketi tedavi masraflarını sürücüye geri ödemiştir. İlgili kararda araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın sahipli ya da sahipsiz bir hayvana çarpılması durumunda tedavi masraflarının sigorta şirketi tarafından karşılanması gerektiği bu hususta kusur konusunda inceleme yapılmayacağı belirtilmiştir. Belirtilen karar tek bir olay kapsamında sahipsiz hayvanlarla ilgili hüküm içerse de bundan sonraki durumlarda sigorta şirketlerini bağlayıcı nitelikte değildir.
Sahipli bir hayvanın yola atlaması sonucunda kazaya sebebiyet vermesi durumunda aracı zarar gören sürücünün sigorta şirketi aracın onarım masraflarını hayvanın sahibinden isteyebilir.
Yazar: Av. Cansu Bayramoğlu