Hukukta 1 ay ile 30 gün arasındaki fark nedir?

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/01/2024 by .

Hukuki terimlerde bir ay ile 30 gün arasında büyük fark vardır. Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır.

Otuz gün ise 30 güne denk gelir.

Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar.

Yani bir ay ibaresi geçiyorsa ayın 28 gün mü 29 gün mü 30 gün mü 31 gün mü sürdüğü önemsizdir. Tarih aynı kalır ayın ismi değişir.

Kanunda 30 gün yazan süre bakımından 28 Şubatta gelen tebligat bakımından 1 ay hesaplandığında süre 30 Martta dolar.

İlginizi çekebilir:  Boşanma davası açılmadan eşinin mallarına tedbir koydurulabilir mi?

Bu yine mahkeme kararlarında, kanunlarda bir hafta ile yedi gün yazan durumlarda da aynıdır.

Cevap dilekçesi bakımından süreler nasıl hesaplanır?

Tebligat için gün hesaplanırken hafta sonları da hesaplamaya katılır. Sadece cevap süresi hafta sonuna veya dini veya milli bayrama denk geldiği takdirde takip eden ilk iş günü cevap süresi biter.

Aşağıda verdiğim takvimdeki gibi bayramla hafta sonu birleştirilecekse çarpı attığım günler idari izin günü sayılır. Resmi tatil olmadığından o günlerde süreler işler

İlginizi çekebilir:  Boşanma davalarında hep kadınlar mı haklı çıkar?

Yani aşağıdaki takvime göre davaya 2 haftalık cevap süresinin sonu 30 Nisana denk geliyorsa 5 Mayıs devlet tarafından hafta sonu ile birleştirilen tatil günü olsa dahi idari izinden sayıldığından 5 Mayısta cevap dilekçesinin verilmesi geerekir. Zaten o gün adliyede nöbetçi memur bulundurulur.

Arife günleri yarım gün tatil olsa dahi o gün cevap süresinin son günüyse fiziki evrak ile cevap verilecekse öğleden önce adliyede olunması gerekir.

Uygulamada hafta sonlarını hesaplamaya katılmadığını düşünüp 2 haftalık cevap süresi olan davalarda 4 gün de hafta sonum vardı diye 19. gün cevap vermeye kalkışanları gördüm. (12 yılda 4 kişi gördüm)

İlginizi çekebilir:  Ziynet eşyası davasında, düğünde emanet olarak göstermelik takılıp sonradan geri alınan altınların durumu nedir?

Ciddi bir hastalık, doğal afet gibi olağanüstü haller olmadıkça cevap dilekçesi süresinde verilmedikçe, davalı sadece davayı reddetmiş sayılır. Kamu hukukunu ilgilendiren davalar dışında yeni delil ileri süremez.

Duruşma gününe yakın bir tarihte ortaya çıkıp 2 hafta sonra davam var şuna bir cevap yazalım veya yarın duruşmam var çok önemli delillerim var diyen kişiler vardır. Bu kişi süresinde cevap vermediği için bu delilleri ileri süremez..

5/5 - (1 vote)

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları