Boşanma süreci birçok kişi için hem duygusal hem de hukuki açıdan karmaşıktır. Hangi adımlar izlenmeli? Masraflar ne kadar? Haklarım neler? gibi onlarca soruya doğru ve sade yanıtlar bulmak çok önemlidir. Bu bölümde, Avukat Ayşe Deniz Oral tarafından kaleme alınan bu soru cevap kısmı ile; boşanma, hakkında temel konularda aklınıza takılan tüm detayları kolayca öğrenebilirsiniz.
1. Boşanma kararı aldıktan sonra hangi adımları atmalısınız? Delil toplama ve hazırlık aşaması nasıl yapılır?

Boşanmak için ilk önce sizi boşanmaya götüren sebepleri tek tek yazın. Tarihlerini ve bu olayların şahitlerini yazın. Delillerinizi tespit edin. Whatsapp mesajları, fotoğraflar, mailler, faturalar ve dekontlar gibi delilleri güvenceye alın. Şahitle ispatlanacak olayların şahitlerinin kim olduğunu yazın ve duruşmada bu konusunda lehinize şahitlik edip etmeyeceklerini düşünün. Evden siz ayrılacaksanız nereye yerleşeceğinizi tespit edin.
2.Boşanma davası açarken ne kadar masraf yapmanız gerekir? Avukat ücretleri ve mahkeme harçları nelerdir? 2025
Avukatlık ücreti ayrı, mahkemeye yatırılacak harçlar ayrıdır.
2025 yılı Haziran ayı için boşanma davası açılış harcı 4000 TL’dır. Ayrıca mal rejimi tasfiyesi davası ve ziynet eşyası iadesi açılacaksa, davaların 1000 TL değer üstünden açıldığı düşünülecek olursa, dava başına 4.000 er TL yatırılacaktır.
Boşanma davasında şahit listesi kalabalıksa şahitlere çıkacak tebligatlar ve şahitlik ücretleri için ayrıca para yatırılması istenir. Velayet tartışılacaksa pedagog evi incelemeye geleceği vakit yol masrafı isteyebilir. Yurt dışı tebligatları yapılacaksa veya yurt dışında şahit dinlenecekse istinabe masrafları istenebilir.
3 şahit gösterilip de şahitlerin tebligata gerek kalmadan mahkemeye geldikleri varsayılırsa, sadece boşanma davası için başta yatırılandan başka masraf yapılmasına gerek kalmayabilir.
Ziynet eşyası iadesi ve mal rejimi tasfiyesi davalarında dosyalarda kesif ve bilirkişi incelemeleri yapılabilir.
Kısmi alacak veya belirsiz alacak davası olarak açılan davalarda, dava ıslah edilerek değer arttırımı yapıldığında, arttırılan değer kadar da ayrıca harç yatırılması gerekmektedir.
3. Anlaşmalı Boşanma Avukatlık Ücreti Ne Kadar? Ücretlendirme Nasıl Yapılır?
Avukatlık ücreti için kesin ve net bir rakam yoktur. Avukatınızla sizin aranızda yapılacak anlaşmaya göre belirlenir. 2025 yılı için güncel avukatlık asgari ücret tarifesine göre asliye mahkemeleri için alınması gereken minimum ücret 30.000 Liradır. Buna göre 30.000 Liranın altında dava almanın yasak olmasından başka kanuni bir düzenleme mevcut değildir.
4. Eşimden Habersiz Boşanma Mümkün Mü? Habersiz Boşanma Şartları Nelerdir?
Eğer eşiniz UYAP üstünden bildirimlerini açmamışsa,
E devletten dosyalarını kontrol etmiyorsa,
Postacı dava ile ilgili tebligatı kendisine vermezse, tebligat muhtara yapılırsa,
Çocuğunuz yoksa veya çocuğunuz olup da mahkeme pedagogu da eşinizi aradığında telefonu düşüremezse,
Sosyoekonomik durum araştırması için araması gereken polisler telefon hattını düşüremezse,
Mahkemede şahitliğe götüreceğiniz tanışlarınız dava olduğunu arayıp kendisine demezlerse,
Gerçekten de eşinizin haberi olmadan boşanabilirsiniz. Ama bu üzün süreçte dava dilekçesi, tensip zaptı, gerekçeli karar tebligatları çıkacak, sosyoekonomik durum araştırması için polisler eşinizi pek çok kez arayacak, çocuk varsa velayet araştırması için mahkeme pedagogu eşinizi çokça kez arayacaktır. Telefon numarasını mahkemeye yanlış vermeniz de işe yaramayacaktır çünkü telefon numarasını savcılık sistemindeki tüm GSM hattı kayıtlarında araştırma yaparak bulacaklardır.
Bu kadar zorlamaya da haberdar olmazsa eşinizden habersiz boşanabilirsiniz. Böyle boşanan kişiler gerçekten var.
5. Boşanma Davası Açarken Eşimi Mahkemeye Getirmeli Miyim?
Çekişmeli boşanma davası açılırken eşinizi mahkemeye götürmenize gerek yoktur.
Anlaşmalı boşanma davasında da davayı avukat vasıtasıyla açıyorsanız eşinizi mahkemeye götürmenize gerek yoktur. Duruşmada hazır bulunması gerekmektedir.
6. Tek Celsede Boşanma Kaç Günde Sonuçlanır? Ortalama duruşma ve karar süresi ne kadardır?
Anlaşmalı boşanma için genelde Samsun içinde 1 hafta ve 15 gün arasında duruşma günü verilmektedir. 1 aya sarktığı da olmaktadır.
Duruşmadan sonra hakimin 1 ay boyunca gerekçeli karar yazma süresi vardır. Hakim isterse bu 1 ayı sonuna kadar kullanır isterse aynı gün yazar.
Gerekçeli karar yazılınca en ideal olanı tarafların veya taraf avukatlarının kararı tebliğ alıp istinaftan vazgeçmesidir. Bu anda taraflar boşanmış olur.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflardan biri gidip kararın tebliğe çıkmasını ister. Aksi halde karar öylece durur ve boşanma duruşması yapılmış olsa da evli kalırsınız. Böylece tebliğ istemeden ilelebet evli kalabilirsiniz.
Karar tebliğe çıkınca tebliğ sorunsuz gerçekleşirse tebliğ alanın 15 gün istinaf süresi olur. 15 gün içinde istinaf etmezse artık taraflar boşanmıştır.

7. Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur? Dava açma sırasının ve hak kazanma konusunda etkisi var mı?
Boşanma davasında delilleri sağlam olan ve evlilikte kusuru az olan avantajlı olur.
Boşanmaya yol açan eylemin mağduru fazla vakit geçirmeden davasını açarsa avantajlı olur.
Davayı kimin açtığından çok kimin haklı olduğu önemlidir. Haklılığı ıspatlayabilmek önemlidir Bunun dışında davayı kimin açtığının önemi yoktur.
Size dava açılmışsa siz de boşanmak istiyosanız karşı dava açarsınız. Boşanmak istemiyorsanız davanın reddini talep edersiniz. Yani öncelik sonralık farkı diye bir şey yoktur.
8. Avukatsız Boşanma Mümkün Mü? Avukat Olmadan Boşanma Süreci Nasıl İşler?
Boşanma davasında delilleri sağlam olan ve evlilikte kusuru az olan avantajlı olur.
Boşanmaya yol açan eylemin mağduru fazla vakit geçirmeden davasını açarsa avantajlı olur.
Davayı kimin açtığından çok kimin haklı olduğu önemlidir. Haklılığı ıspatlayabilmek önemlidir Bunun dışında davayı kimin açtığının önemi yoktur.
Size dava açılmışsa siz de boşanmak istiyosanız karşı dava açarsınız. Boşanmak istemiyorsanız davanın reddini talep edersiniz. Yani öncelik sonralık farkı diye bir şey yoktur.
9. En Hızlı Boşanma Yöntemi Nedir? Hemen Boşanmak İçin Ne Yapmalıyım?
En hızlı şekilde anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz.
1 yıl boyunca nikahlı kalan kişiler anlaşmalı boşanma yapabilir. 1 yılı doldurmayan kişiler anlaşmalı boşanma yapamaz. Evlilikte bir yılı doldurmayan kişiler de boşanma konusunda anlaşmaya varmışlarsa uzman bir avukat yardımıyla 1 yılı doldurmadan boşanabilirler.
Anlaşmalı boşanma haricinde hızlı boşanma şekli yoktur. Çekişmeli boşanmada da mahkeme tüm vakıaları ve delilleri incelemeden karara çıkmaz. Yani büyük bir aile içi skandalı sebep göstererek jet hızında boşanma sağlayamazsınız. Hakim her türlü boşanma sebebini şahitlerle delillerle ıspat edilmesini arayacaktır.
10. Mahkemeye Gitmeden Boşanma Yapılabilir Mi?
Anlaşmalı boşanmada duruşmada hakim tarafları karşısında görmeyi, kimlik tespiti yapmayı ve ıslak imza almayı ister. Bu şartlar karşılanmayınca anlaşmalı boşanma kararı vermez.
Çekişmeli boşanma davasında avukatınız varsa hiç mahkemeye gitmeyebilirsiniz. Bu durumda da şahitlerinin mahkemeye gitmelidir.
11. Maddi durumunuz yetersizse ücretsiz boşanma davası açmak için ne yapmalısınız?
Bulunduğunuz yer Barosundan maddi durumunuzun yerinde olmadığını gösterir belgelerle avukat isteyebilirsiniz.
Anlaşmalı boşanmada duruşmada hakim tarafları karşısında görmeyi, kimlik tespiti yapmayı ve ıslak imza almayı ister. Bu şartlar karşılanmayınca anlaşmalı boşanma kararı vermez.
Çekişmeli boşanma davasında avukatınız varsa hiç mahkemeye gitmeyebilirsiniz. Bu durumda da şahitlerinin mahkemeye gitmelidir.
12. Boşanma Dilekçesi Yazdırma Ücreti Ne Kadardır? 2024-2025 güncel ücret tarifesi nedir?
2024-2025 yılı avukatlık asgari ücret tarifesine göre dilekçe yazımı 4.500 TL’dır. Avukatınız bu resmi tarifenin üstünde bir rakam da isteyebilir. Resmi tarife aşağısına iş almamak için belirlenmiştir.
13. Boşanma Avukatı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Boşanma avuktı seçerken alanında uzman olup olmadığına ve tecrübesine dikkat etmelisiniz.
14. Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunlu Mu? Avukat Olmadan Boşanabilir Miyim?
Boşanma süreci titizlikle takip edilmesi gereken teknik bir hukuki süreçtir. Boşanma sürecini hafife almayın. Eşinizin mahkemede hiç bir şey yapamayacağını düşünmeyin. Olay mahkemey intikal ettikten sonra süreçler çok farklı ilerler. Evlilik birliğinde yaşanan sorunları aktarmakla dava kazanılmaz. Boşanma davalarında usuli hatalar bütün süreci aleyhinize çevirebilir. Esasta haklı olsanız da, evlilik birliğinde mağdur olan taraf olsanız da davada yapacağınız usul hukukuna dair hata her şeyi değiştirebilir
15. Çekişmeli boşanma davası açılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Çekişmeli boşanma için önce açacağınız davada eşinize yükleyeceğiniz kusurların geçerli boşanma sebepleri olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Sonra da bu boşanma sebeplerinin ne kadarını delillendirebileceğinizi değerlendirmeniz gerekir.
Geçerli boşanma nedenleri olmaksızın, sadece eşinizi sevmediğiniz ve ya eşinizle anlaşamadığınıza dair beyanlarınızla çekişmeli boşanma davasında bir şey elde edemezsiniz.
16.Çekişmeli boşanma kaç celse sürer? Çekişmeli boşanma ilk duruşmada ne olur?
Çekişmeli boşanma davasında öncelikle ön inceleme duruşması yapılır. Burada hakim esasa girmez. Delil değerlendirmez. Şahit dinlemez. Davanın konusu ve taleplerin ne olduğu tespit edilir. Taraflar dava ve cevap dilekçelerinde şahit deliline dayanmışsa şahitlerinin isim ve adreslerini sunmaları için 2 haftalık kesin süre verir. Şahit deliline dayanılmamışsa bu şekilde süre vermez.
2. celse davacı şahitleri dinlenir.
3. celse davalı şahitleri dinlenir. 3. celse sonunda veya 4. bir celse açılarak sözlü yargılama duruşması yapılır. Bu şekilde dava biter.
Ama gerçek hayatta taraflar şahit olarak kalabalık gurplar dinletecekse, bu şahitler günü gününe duruşmaya gelmezse şahiti dinlemek için duruşma atılır. Şahit gelmediği sürece o şahidi dinlemek için celse açılır.
Hakim izinli, hasta veya tayin olmuş olabilir. Örneğin hakim doğum izni almışsa dava bir anda minimum 1 yıl uzar. Hakim izinliyken nöbetçi hakim şahit dinlemez. Davanın esasına etki edecek işlem yapmaz. Sadece gün atar.
Kurumlardan talep edilecek evraklar gelmezse bu evraklar gelene kadar celse atar. Örneğin Vodafone HTS kayıtlarını geç yolladığından 3 celse boş geçen dava mevcuttur.
Dava sürerken taraflardan biri yeni bir boşanma sebebi doğuracak eylemde bulunursa mağduru olan taraf ek boşanma davası açabilir ve davaların birleşmesi ve yeni delillerin değerlendirilmesi için yeni celseler açılır.
Sonuç olarak olması gereken 4 celsede bitmesidir. 4 celsede biten dava da vardır. Ama yukarıda saydığım sebeplerden dolayı 3 yıl kadar uzayan davalar da mevcuttur
18. Çekişmeli boşanma için geçerli sebepler nelerdir? Hakim hangi durumları boşanma nedeni sayar?
Çekişmeli boşanma sebepleri ortak hayatı çekilmez hale getiren eylemlerdir.
Hakim şahit beyanları ve delillerle bu eylemlerin ortak haytı çekilmez hale getirip getirmesidiğini değerlendirir.
Hakim delilleri değerlendirir. Tarafların birbirlerine karşı eylemlerinin dava öncesinde affedilip affedilmediğini değerlendirir.
Hakim dosyadadeğerlendirmeye alınmış delillerle bağlı olduğundan psikoloğunuzun eşiniz yönünden yaptığı değerlendirmeler hakimi bağlamaz. Bu nedenle eşinizin narsist kişilik yapısına mı sahip olduğu yoksa darkempath tipte bir kararktere mi sahip olduğunu değerlendirmez.
Psikiyatrik değerlendirmede eşiniz şizofreni, bipolar bozukluğun ağır safhaları ciddi bir psikiyatrik rahatsızlıktan muzdaripse ve bu evlilik hayatınızı kötü etkiliyorsa bunu değerlendirmeye alır. Bununla ilgili yazılan ağır ilaçları ve teşhisleri dikkate alır. Psikolog tarafından yapılan narsist kişilik bozukluğu tarzındaki kişilik değerlendirmeleri direkt olarak dikkate almaz. Bu kişilik bozukluğu nedeniyle yaptığı eylemleri dikkate alır ve deliller eşliğinde değerlendirir.
19. Evi Terk Eden Kadın Boşanma Davasında Tazminat Alabilir Mi?
Evi terk eden kadın, eşinin katlanılmaz davranışlarından ötürü evi terk etmişse ve bunları yazılı delillerle-şahitlerle ıspatlayabiliyorsa tazminat alır.
Evi terk eden kadın sevgilisiyle yeni bir hayata başlamak için evi terk etmişse tazminat alamaz. Eşine tazminat ödemesi gerekebilir.
Yani evi terk eden kadının evi neden terk ettiği araştırılır. Kadının geçerli sebepleri varsa, eşinin kusuru kadının kusurundan ağırsa tazminat alır.
20. E-devletten kendi başıma boşanma davası açabilir miyim?
E devletten UYAP vatandaş’a girdiğinizde dava aç butonları sizi meraka düşürmüş olabilir. Eğer e imzanız, mobil imzanız varsa e devletten dava açabilirsiniz. Tabi açtığınız davanın harcını da e devletten yatırabilmeniz gerekir. Harçlandırılmadığı takdirde dava açılmış sayılmaz. E devletten açılacak dava da tüm hukuki unsurlarıyla titizlikle hazılanmalıdır. Siz denemek için bir dava açıp da karşı taraf kendine avukat tutarsa ciddi meblağlarda karşı vekalet ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.