Boşanmak, hayatın en kritik kararlarından biridir. Bu süreçte duygusal dalgalanmaların yanında hukuki haklarınızı bilmek ve doğru adımları atmak büyük önem taşır. Boşanma kararı almadan önce gerçekten boşanmak isteyip istemediğinizden emin olmalı, beklentilerinizi netleştirmeli ve olası riskleri göz önünde bulundurmalısınız. Bu yazımızda, boşanma sürecine hazırlık niteliğinde sorulması gereken soruları ve dikkat edilmesi gereken hukuki detayları sizler için derledik.
Boşanma konusunda emin misiniz?
Kesin şekilde boşanmak istiyor musunuz yoksa sadece eşinize bir dilekçe gönderip gözdağı mı vermek istiyorsunuz?
Dava açmadan eşinize dilekçe göndermeniz pek gerçekçi olmayacağından, boşanma davasını açmanız gerekecektir. Gerçekten boşanmayı düşünmüyorsanız dava açmayın. Zira eşiniz gerçekten boşanmak istiyor olabilir ve bu dava ile ciddi ciddi boşanma yoluna girebilirsiniz.

Boşanma davasındaki beklentilerinizi netleştirin
Sadece boşanmak mı istiyorsunuz? Paylaşılmasını istediğiniz mallar var mı? Nafaka istiyor musunuz? Düğünde takılan altınlar eşiniz tarafından alındıysa bu altınları istiyor musunuz? Çocuklarınız varsa velayetleri konusunda ne düşünüyorsunuz? Halen oturduğunuz evde oturmaya devam etmek istiyor musunuz? Tazminat istiyor musunuz? Tazminat nafaka için aklınızda bir rakam var mı?
Eşinizin anlaşmalı boşanmayı isteyip istemeyeceğini düşünün
Tabi eşinize boşanma hususunu gündeme getidiğiniz anda üzerine kayıtlı malları kaçırmaya başlayıp başlamayacağını düşünün önce…
Eşiniz malları kaşırsa da iptal edilebilecek satış işlemleri olacaktır. Bu uzun ve meşakkatlı dava silsilesine girmeksizin mallara tedbir koydurtma şansını kaçırmayın.
Eşinizin mal kaçırma ihtimali konusunda çekinceniz yoksa anlaşmalı boşanmanın mümkün olup olmadığını sorun
Aile konutu şerhi koydurtun
Eğer oturduğunuz ev einize aitse mal kaçırma ihtimalini engellemek için nüfus kaydı ve ikametgahınızı e devletten çıkartıp tapuda evinize aile konutu şerhi koydurtun. Eğer bu ev çoktan başkasına kaçırılmışsa bu satışın iptali için dava açabileceğinizi unutmayın
Müşterek konutta oturmaya devam edip etmeyeceğinize karar verin
Boşanma davası devam ederken halihazırda oturduğunuz ev eşinize ait olsa da bu evde oturmaya devam edebilirsiniz. Ev kiralıksa ve kira kontratı eşinizin adınaysa da ev sahibinize ihtar çekmek suretiyle siz aynı kira şartlarıyla kontratın tarafı olarak bu evde oturmaya devam edebilirsiniz ve eşinizin evden gitmesini sağlayabilirsiniz.
Müşterek konutta oturmaya devam etmek istemiyorsanız şu şekilde devam edebilirsiniz
Boşanma davası açıldıktan sonra eşinizle birlikte oturma mecburiyetiniz kalmaz. Çocukların velayetleri, hakim velayet konusunda bir karar verene kadar ortaktır. Yani eşiniz çocukları alıp giderse çocuk kaçırmaktan ötürü polis vasıtasıyla işlem yapamazsınız. Bu durumda çocukları alıp evi terk edebilirsiniz. Çipleri adınıza kayıtlı evcil hayvanlarınız alıp gidebilrisiniz. Şahsi eşyalarınızı alabilirsiniz. Evden düğün videosu, düğün fotoğrafları gibi yargılama sürecinde önemli olan delilleri yanınıza aldığınızdan emin olun.
Müşterek konutta oturmaya devam edecekseniz şöyle devam edebilirsiniz
Eşiniz “burası benim evim gitmiyorum” diyebilir. Boşanma davası açıldığında otomatik olarak eşinizin evi terk etmesini beklemeyin. Mahkemeden konutun size özgülenmesi ve eşinizin evden uzaklaştırılmasına dair karar çıkartılmadığı sürece eşiniz evde oturabilir. Davanızı buna göre açın.
Dava sürecinde aynı evde oturmaya devam ederseniz bu “af” olarak değerlendirilerek davanızın reddine karar verilebilir. Bu nedenle boşanmak istiyorsanız evleri de ayırmanız gerekitğini bilin