Yazının Son Güncellenme Tarihi 05/08/2024 by .
Eşim yurt dışında, nafaka alabilir miyim?
Evet. Eşinizin yurt dışında yaşaması nafaka ödemesine engel bir durum değildir.
Yurt dışında yaşayan kişi aleyhinde nafaka nasıl belirlenir?
Yurt dışında sosyoekonomik durum araştırması istenir. Bu durumda genelde yurt dışı kolluk birimleri davalıya ulaşarak gelirini ve mal varlıklarını sözlü şekilde sorar. Bunun haricinde tapu bilgileri maaş bilgileri banka hesap akışları yurt dışı ilgili makamlarına yazı yazılarak sorulmaz. Yani araştırma Türkiye içinde yapılan araştırmalara oranla sınırlı kalır. Tabi davacı kendi imkanları ile elde edeceği bilgi ve belgeleri Türk mahkemelerinde kullanabilecektir.
Yabancı para birimi üzerinden nafakaya hükmedilir mi?
Eğer taraflar nafakanın yabancı ülke parası üzerinden ödenmesi konusunda mutabakata varırlarsa nafaka yabancı ülke parası üzerinden ödenir. Mesela anlaşmalı boşanmada nafaka Euro üzerinden kararlaştırılırsa euro üzerinden karar verilir. (BK-99 madde)
Eğer taraflar arasında mutabakat yoksa, dava çekişmeli olarak devam ediyorsa nafaka Türk parası üzerinden karara çıkar. Çekişmeli davada davalı nafakayı yabancı para üzerinden ödeyebileceğini beyan ederse nafaka yabancı para birimi üzerinden karara çıkar.
Eğer taraflar vaktiyle yabancı para birimi üzerinden nafaka belirlemiş ama sonra bir taraf Türk parasına dönmek istiyorsa ve yargılama çekişmeli devam ediyorsa pek çok örnek içtihada göre nafaka borcu Türk parasına dönüştürülmemektedir.
Ne kadar nafakaya hükmedilir?
Almanya’da nafaka borçlusunun maaşının çocuk sayısına göre belli bir kısmının nafaka olarak kesildiğinden bahisle Türkiye üzerinden alınacak nafaka kararının da böyle çıkmasını istemektedirler. Türkiye’de nafaka kararı verilirken hakim, davalının tüm gelirlerini ve nafaka ödenecek kişinin mecburi harcamalarını göz önünde bulundurur. Mesela Türkiye’de 3.5 yaşındaki çocuk ayda ne kadar harcar diye düşünülür. Almanya’daki gibi maaşın hanedeki kişi sayısına bölünmesi ile karar kurulmaz. Burada mecburi harcamaları ıspatlamanız gerekir.
Nafaka borcu olan yurt dışına çıkabilir mi?
Nafaka borcu olan yurt dışına gidip gelebilir. Ama 3 ay nafaka ödememeden dolayı tazyik hapsi istemiyle dava açılmışsa, bu davada çıkacak karara göre yakalanabilir. Böyle bir şikayet yoksa yurt dışı giriş çıkışında sorun yaşamayacaktır.
Yurtdışından nafakayı nasıl tahsil ederim?
Türkiyede Savcılık aracılığı ile nafaka borçlusunun bulunduğu ülkede işlem yapılır ve nafaka tahsil edilir. Bunun için nafaka tahsilatı ile ilgili uluslararası sözleşmelere taraf ülkelerden birinde bulunması gerekmektedir. Eğer davalı bu ülkelerden birinde bulunmuyorsa dahi nafaka hükmünün bulunduğu ülkede tenfiz ettirip o ülke içinde icrası sağlanabilecektir. Bunun için de borçlunun mütekabiliyet anlaşmasına taraf ülkelerden birinde bulunması gerekmektedir.
Yurtdışından nafaka alacağının tahsil edilmesine ilişkin Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler mevcuttur.
Nafaka Yükümlülüğü Konusundaki Kararların Tanınması ve Tenfizine İlişkin 1973 tarihli Lahey Sözleşmesi. Taraf ülkeler:
(Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere (Birleşik Krallık), İspanya, İsveç, İsviçre,İtalya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Türkiye ve Yunanistan.) Bu ülke listelerinden ne anlamalıyız: Listede olmayan ülkelere kaçan kişi aleyhinde nafakayı icra etmek zorudur. Listedeki ülkelerden nafaka kolay icra edilir. Kocanız Japonya gibi adı geçmeyen bir yere kaçtıysa nafakayı zor tahsil edersiniz. Nafaka alacaklısı Türkiye’de çıkarttırdığı nafaka kararını yabancı ülkelerde tenfiz ettirebileceği gibi nafaka borçlusunun bulunduğu ülkeden yeni bir nafaka kararı da çıkarttırabilir.
Sözleşmelerde gerekli evraklar tamamlanıp başvuru yapıldıktan sonra borçlunun yaşadığı ülke ile icra için irtibata geçilmesi gerekmektedir.
Nafaka Alacaklarının Yabancı Memleketlerde Tahsili İle İlgili 1956 tarihli New York Sözleşmesi, Taraf ülkeler:
(Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Barbados, Belçika, Belarus (Beyaz Rusya), Bosna Hersek, Brezilya, Burkina Faso, Cape Verde Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Ekvator, Estonya, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Guatemala, Haiti, Hırvatistan, Hollanda, Birleşik Krallık, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Kazakistan, Kolombiya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Meksika, Monako, Nijer, Norveç, Orta Afrika Cumhuriyeti,Pakistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan ve Karadağ, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Srilanka, Surinam, Şili, Türkiye, Tunus, Uruguay, Vatikan, Yeni Zelanda ve Yunanistan.)
Çocuklara Karşı Nafaka Yükümlülüğü Konusundaki Kararların Tanınması ve Tenfizine İlişkin 1958 tarihli Lahey Sözleşmesi, Taraf ülkeler:
(Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İspanya, İtalya, Liechtenstein, Luksenburg, Macaristan, Norveç, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Surinam ve Türkiye ve Yunanistan.)