Boşanma davasını açan tarafın nafaka alamayacağına dair iddialara cevap:

Yazıyı dinle

Yazının Son Güncellenme Tarihi 17/02/2024 by .

Boşanma davasını kim açarsa açsın, maddi olarak zor durumda kalacak olan ve çocukların velayetini elinde tutan taraf talep ettiğinde müşterek çocuklar için nafaka bağlanır. Hatta kusurlu olunsa dahi, yargılama sürecinde kadına nafaka bağlanabilen durumlar mevcuttur.

Ancak, Medeni Kanun’un 175. maddesine göre, boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak kaydıyla diğer taraftan mali gücü oranında süresiz nafaka talep edebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

Türk yargısında genellikle, nafaka isteyen erkeğe bu kanundaki şartları taşısa dahi nafaka bağlanmaktadır. Ağır kusurlu olan eş, genelde nafaka alamaz, ancak çocukların velayetini elinde bulunduruyorsa çocuklar için nafaka talep edebilir.

İlginizi çekebilir:  Çekişmeli boşanma davasının aşamaları nelerdir?

Çocukları paylaşıldıysa, yani diyelim ki 1 çocuk babada ve 1 çocuk annede kaldıysa, her iki taraf da çalışıyorsa, bir taraf dava açıp diğerinden nafaka isterse diğeri de karşı dava açarak kendisinde kalan çocuk için nafaka isteyebilir. Bu durumda ekonomik durumlar eşit olmasa da, mahkeme, çoğunlukla her iki tarafa aynı tutarda iştirak nafakası bağlanması görüşünde olmaktadır.

Şu ana kadar yapılan yargı paketleriyle nafaka süreye bağlanmamıştır. Nafaka, çocuğun 18 yaşına gelmesi, nafaka alacaklı eşin asgari ücretten yüksek ücretli bir işe başlaması veya evlenmesi durumlarında sona erer.

İlginizi çekebilir:  Anlaşmalı boşanmadan vazgeçilebilir mi?

Yargılama sürecinde ödenen tedbir nafakası, sonradan kesilse dahi geri alınamaz ve ödendiği şekliyle kalır.

Değerlendirme post

Paylaş:

Daha Fazla Yazı

Mesaj Gönderin

samsun avukat ayşe deniz oral boşanma avukatı

Hukuki sorunlarınızda yanınızdayız

Çalışma Alanları