Vasi Anlaşmalı boşanma protokolü yapamaz ve anlaşmalı boşanma duruşması yapamaz.
Vesayet altındaki kişi vasisi aracılığı ile boşanma davası açabilir. Yatalak olan, yoğun bakımda yatan kişinin vasisi boşanma sebepleri varsa boşanma davası açabilir.
Eşlerden biri diğerinin vasisi olsa bile bu eşe karşı boşanma davası açabilir. Yargılama sırasında vesayet altındaki eşin vasisi değiştirilir ve dava yine vasi eliyle görülür.
*Vesayet altındaki kişi bedenen sağlıklı ancak ruhen vesayet altına alınması gerekmiş olabilir. Bu kişi boşanma davasını vesayetten önce vekalet verdiği bir avukatıyla açmış olsa dahi davaya vasi eliyle devam edilir. Vasinin, vasi sıfatıyla kısıtlı adına vekalet vermesi gerekir.
Hüküm almış kişiler bakımından
Hükümlü kişi anlaşmalı boşanamaz! Mahkemeye SEGBİS ile bağlanamaz!
*Hukuk yargılaması ile ceza yargılaması ayrı usule tabidir.
*Hüküm almış kişiler vesayet altındadır. Bu kişiler cezaevindeyse anlaşmalı boşanma için mahkemeye getirilmez. Aile mahkemesine cezaevinden görüntülü bağlantı kuramaz.
*Aile hakimi hukuk mahkemesinde cezaevindeki kişiyi cezaevi aracı ve jandarmalar eşliğinde mahkemeye getirtmez.
*Aile mahkemesine bizzat gelemeyen kişi anlaşmalı boşanamaz. Mahkemeye görüntülü bağlanıp anlaşmalı boşanamaz. Mahkemeye dilekçe gönderme suretiyle duruşmaya gelmeden anlaşmalı boşanamaz.
*Vesayet altındaki kişi de hukuki işleri yönünden vasiye bağlı olduğundan anlaşmalı boşanamaz. Vasisi de gidip anlaşmalı boşanma yapamaz. Dava çekişmeli açılmalıdır.
*Tutuklu vasfında olup vesayet altına alınmamış kişi cezaevinden izne çıktığında bizzat gidip anlaşmalı boşanma yapabilir.