Yazının Son Güncellenme Tarihi 25/02/2024 by .
Çekişmeli boşanma davasının halk arasındaki adının tek taraflı boşanma olarak anıldığını görüyoruz. Samsun Boşanma Avukatı olarak sizleri tek taraflı açılacak dava konusunda sıkça sorulan sorular hakkında bilgilendirmek istiyoruz. İş bu yazı gerçek insanların gerçek soruları çerçevesinde düzenlenmiştir.
Tek taraflı açılan davada boşanmak mümkün mü?
Eğer eşinizin evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan kusurları, sizin kusurlarınızdan fazla ise açtığınız davada boşanırsınız. Kusurdan kastımız birlikte yaşamayı baltalayacak davranışlardır. Örneğin ihanet, ilgisizlik, hakaret, darp gibi.
Eşim ben boşanmayı kabul etmeyeceğim ve dava elinde kalacak, senelerce boşuna mahkemede sürüneceksin diyor. Bu durumda boşanabilir miyim?
Genelde bu şekilde beyanlarda bulunanlar evlilikte ağır kusurlu olan taraflardır. Eşinizin size karşı olan kusurlu davranışlarını mahkeme huzurunda ıspatladığınız takdirde eşiniz istemese de boşanma davasını kazanırsınız. Tabi delilleriniz mahkemede karara esas alınmayacak ses kayıtlarından oluşuyorsa, tanıklarınız duruşmaya gelmezse vey gelip de iddialarınızı tasdiklemezse davayı kaybedersiniz.
Bir de “eşim gayet kötü birisi hakim bunu görse zaten anlar” veya “ bana yaptıklarını ıspatlamama gerek yok” veya “onun bi işe yaramadığını herkes biliyor” deyip şahit delil sunmayanlar da bulunmaktadır. Bu kişiler boşanma davasını zaten baştan kaybetmiştir. Böyle davrananların da sayısı az değildir.
Tek taraflı açılan davada karşı taraf istemezse boşanma gerçekleşir mi?
Yukarıda da açıkladığımız gibi kusurlarını ıspatladığınız takdirde eşiniz istemese de boşanma kararı alabilirsiniz.
Ben eşimi aldattım o da beni dövdü. Boşanma gerçekleşir mi?
Her iki taraf da temelinde boşanmayı istiyorsa, boşanma davasına verdiği cevapla boşanmak istediğini belirtmişse veya karşı boşanma davası açmışsa ve davayı takip etmişse boşanma gerçekleşir. sadece kusur durumuna göre takdir edilecek tazminatlar değişir.
Hakim, her iki tarafın da kusurlu olması halinde takdir yetkisini kullanrak ağır kusurlu tarafı belirleyebilir veya tarafların eşit kusurlu olduğuna da hükmedebilir.
Aldatan kadın boşanma davası açabilir mi?
Evlilik birliğinde kadın aldatmışsa en ağır kusurlu olarak onun ilan edileceğine dair bir kural yoktur. Kadın aldatmış olabilir ama kocası pasaklı olabilir, evini ihmal ediyor olabilir, kocası da aldatmış olabilir vsvs. Karşılıklı kusur ispatı yaptırılır. Eşit kusurluluk veya ağır kusurluluk durumu mahkeme tarafından takdir edilir.
Skandal bir olay söz konusu olsa tek celsede boşanabilir miyim?
Hayır. Olay Türkiye çapında haberlere çıkmış olsa dahi, anlaşmalı boşanma söz konusu olmadığı takdirde tek celsede boşanmak mümkün değildir.
Eşinin skandal niteliğinde hatasını yakalmak için fırsat kollayanlar, anlaşmalı boşanma olmadığı takdirde tek celsede boşanma olmayacağını bilerek davasını açsın.
Boşanma davası yazılı yargılama usulüne tabidir. Anlaşmalı boşanma olmadığı takdirde önce dilekçe teatisi safhası, sonra ön inceleme duruşması olur. Ondan sonra önce davacı tanıkları, sonra davalı tanıkları dinlenir. Sonrasında sözlü yargılama günü verilir ve böylece karar verilir. Bu safhalar gerçekleşmeden karar verilmez. Ön inceleme duruşmasında karar verilmez. Şahit dinlenmez.
Sizin dava dilekçeniz karşı tarafa tebliğ edilmeden safhalar başlamaz. Hakim “o çok kusurluymuş” diye cevap hakkını kaldırmaz. (bu yazdıklarım bana sorulan sorulara göre şekillendirilmiş olup gerçekten bu soruları soran kişiler vardır)
Yani tek celsede boşanma olmaz.
Hakim izinliyse duruşma yapılır mı?
Ayrıca görevli hakim yokken yerine bakan nöbetçi hakim şahit dinlemez, esasa etki edecek işlem yapmaz, gelen şahitleri geri gönderir, sadece gün atar.
Bu durumda hakim tutuklandıysa, tayin olduysa, hastalandıysa, doğum yaptıysa davanız tahmini 1 yıl boyunca boş geçecek duruşmalarla ilerler. Bu süreçte taraf avukatlarının usulen mazeret dilekçesi vermeleri istenir. Çok mecburi bir vaka olsa dahi mahkemece işlem yapılmaz.
Bu 1 yıl içinde mahkemeye gelip sizi tasdikleyecek şahitleriniz ölebilir, sizinle küsebilir veya olaydan kopabilir.
Bu süreçte sinirden taraflar birbirini öldürebilir. Darp edebilir. Gecikmeden ötürü iş sahibi avukatıyla bozuşabilir. Bunun sonucunda istifalar aziller meydana gelebilir. Taraflar hak ve para kaybına uğrayabilir.
Bu durum da devleti ve HSYK’yı hiç bağlamaz.
Yargılama sonucu çok kusurlu çıkan tarafı hakim azarlar mı?
Muhtemelen hakim günde 50 duruşma yapmak zorunda kalmışken sizin şahsi meselenize o kadar içerleyecek durumda olmaz. Zaten davacı ve davalı, davayı avukat ile takip ediyorsa(anlaşmalı boşanma hariç!) davacı ve davalının duruşmaya katılmaması daha iyi olacaktır.
Duruşmalara gitmedim ne olacak?
Eğer dava takibi için avukat tutmadıysanız her celseye gitmeniz gerekmektedir. Aksi halde davanız düşebilir veya farklı hususlarda hak kaybına uğrayabilirsiniz.
Dilekçe yazdırsam gerisi gelir mi?
Dava dilekçesi en önemli unsurdur. Dava dilekçesini eksik yanlış veya özensiz olması halinde hak kaybına uğrarsıznı. Kusursuz bir dilekçe ile işe başlamanız önemlidir. Bu nedenle dilekçe yazdırdım gerisi gelir dersiniz ama gerisi aleyhinize gelebilir.
Tek taraflı boşanma davası ücreti ne kadar?
Çekişmeli boşanma davası uzun ve zorlu bir süreçtir. Titizlikle takip edilmesi gerekmektedir. Bu nednele ücret konusunda anlaşacağınız avukatınızla görüşmeniz gerekmektedir. Fikir vermesi için avukatlık asgari ücret tarifesini ve kimi barolarca tavsiye edilen ücret tarifesini inceleyebilirsiniz
Eşimin haberi olmadan boşanmak mümkün mü?
Eşiniz ilgisiz ve berduş biriyse mümkün, ilgili ve titiz biriyse değildir.
Boşanma sürecinin başında dava dilekçenizin karşı tarafa tebliği gerekmektedir. Eğer karşı taraf ilgisizse ve muhtara tebliğ edilen dilekçeyi umursamazsa, e-devletten açılan davalarını kontrol etmezse, siz gidip “seni boşayacağım” diye durumu açık etmezseniz, şahitleriniz gidip karşı tarafa “senin davada beni şahit yazmışlar” diye durumu açık etmezse, boşanma davası açtığınıza dair çevrenizde dedikodu yayılmazsa, EVET, eşinizin haberi olmadan boşanabilirsiniz. Bu şekilde 1, 2 kişinin boşandığına şahit oldum.
Ama genelde şahitlerin dedikodusu bitmeyeceği gibi başta siz de boşanma davası açma tehditleriyle karşı tarafı uyandırmış olduğunuzdan bu çok küçük bir ihtimalle gerçekleşir. Bi de velayet talebi için pedagog görüşmesi gerekeceğinden pedagog da eşinizi arayacaktır, nafaka ve tazminat talepleri varsa mahkeme sosyoekonomik durum araştırması için kapınıza jandarma ve polis de gönderecektir.
Hiç param yok nasıl boşanacağım?
Bu durumda oturduğunuz ilin Barosunun adli yardım komisyonuna başvurabilirsiniz. Üstünüzde mal, maaş vs yoksa komisyon takdirine göre size avukat atanabilecektir.