Anlaşmalı boşanma eşlerin ortak kararla boşanmanın sonuçları hakkında anlaşması ve evliliğin bu anlaşma çerçevesinde mahkeme karrıyla sona erdirilmesidir. Anlaşmalı boşanma ile taraflar saygı ve sevgi çerçevesinde, kısa sürede ve birbirlerini manevi olarak fazla yıpratmadan boşanabilmektedirler. Bu yazımızda anlaşmalı boşanma ile ilgili bilinmesi gereken bazı konulara değineceğiz
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı boşanma eşlerin boşanma davasında boşanma yönünden ve boşanma davasında karara bağlanması gereken mecburi hususlar yönünden hakkında anlaşmaya varmaları halinde kısa sürede boşanmalarına imkan veren dava türüdür.
Anlaşmalı boşanma davası açıldığı tarihte tarafların evliliğinin 1 yılı doldurmuş olması gerekir.
Anlaşmalı boşanma için taraflar boşanma davasında karara bağlanması zorunlu hususlarda anlaşmaya vararak bunu bir protokol halinde düzenleyip imzalarlar. Boşanma davasının ferisi niteliğindeki talepler hakkında anlaşmaya varmak zorunludur. Bir davanın ferisi niteliğindeki talepler o davada ekstra yargılama harcı ödenmesi gerekmeyen taleplerdir.
Tarafların Anlaşmalı Boşanabilmek İçin Anlaşmaya Varmaları Gereken Hususlar Nelerdir?
Boşanma, çocuk varsa velayet, tarafların birbirinden nafaka isteyip istemediği, çocuk velayetini alacak kişinin çocuk için nafaka isteyip istemediği, herhangi bir şekilde nafaka ödenecekse miktarı,Tarafların birbirlerinden tazminat isteyip istemedikleri, yargılama masraflarının taraflardan birine mi yüklenceği yoksa tarafların kendi üzerinde mi bırakılacağı hususlarında anlaşmaya varmaları gerekir.
Yani anlaşmalı boşanma davasında velayeti kimin alacağını ve nafaka miktarının kendi aranızda belirlemeniz gerekir.
Samsun’da Anlaşmalı Boşanma Kaç Günde Sonuçlanır?
Samsun Merkezde Anlaşmalı duruşma günü 1 ay içinde verilmekte, duruşmadan sonra gerekçeli karar yazılması için hakimin HMK’ya göre 1 ayı olsa da daha kısa süre içinde gerekçeli karar yazılmaktadır. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflar birlikte mahkemeye giderek istinaftan vazgeçme dileçesi vererek boşanmayı kesinleştirebileceklerdir. Yani Samsun’da kimse anlaşmalı boşanmadan dönmek istemezse 2 ay içinde karar kesinleştirilebilecektir. Anlaşmalı boşanma da olsa mahkemelerin yoğunluğundan ötürü 2 ay içinde işlemler tamamlanabilmektedir. Aynı gün boşanma ve kararın kesinleştirilmesi için Samsun Anlaşmalı Boşanma Avukatı ile görüşmeniz gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukat Tutmaya Gerek Var Mı?
Anlaşmalı boşanmada taraflar, anlaşmalı boşanmayı sağlamak için gerekli konularda anlaşmaları yeterlidir. ama anlaşmalı boşanma protokolüne evlilik birliğinini bitişi ile ilgili pek çok hak ve borç sokulabileceği için protokolün profesyonelce ve alanında uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı tarafından yazılması önemlidir. Bu şekilde hak kaybına uğramaktan korunursunuz, erken duruşma günü alınması ve duruşmadan sonra kararın kesinleştirilmesi konusunda eksik basamak bırakmaksızın sonuca ulaşırsınız.
Anlaşmalı Boşanma İptal Edilebilir Mi?
Anlaşmalı boşanma duruşmasına girmekle boşanmış sayılmazsınız. Gerekçeli karar çıktıktan sonra bu kararı istinaf ederek anlaşmalı boşanmayı iptal edebilirsiniz. Karar istinaf edilince usulden bozma yönünde bir karar çıkar. Eğer davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam etmek için karar istinaf edilmişse dava ilk derece mahkemesinde kendiliğinden yeniiden açılır ve sizlere duruşma günü tebliğ edilir. Çekişmeli boşanma dilekçenizi sunmanız için süre verilir. Böylece davayı açtığınız mahkemede, davanıza çekişmeli boşanma davası olarak devam edebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanmada Hangi Hususlarda Anlaşmaya Gerek Yoktur?
Anlaşmalı boşanma davasında şu hususlarda anlaşma yapılmazsa da anlaşmalı boşanma sağlanabilir. Bu hususlarda sonradan ayrıca bir dava açılabilir. Taraflar aralarında sonradan herhangi bir dava açılmasını istemiyorsa protokolü çok detaylı ve titizlikle hazırlamaları gerekir.
Düğünde takılan altınlar, mal rejimi tasfiyesi, mehir senedi, şahsi eşyaların iadesi gibi boşanma davasının ekinde harçsız şekilde istenemeyen talepler anlaşma protokolünde yazılmak zorunda değildir.
Taraflar kendi istekleriyle de bazı hususların yargı yoluyla çözülmesini isteyebilir ve anlaşmalı boşanma protokolünde bu yüzden yer vermeyebilir.
Yurt Dışında Yaşayan Kişiler Türkiye’de Anlaşmalı Boşanabilir mi?
Gerek mavi kartlı Türkler, Gerek oturma izni olan yabancılar, gerek yurt dışında yaşayan TC vatandaşları, Türkiye’nin herhangi bir ilinde anlaşmalı boşanabilir.
Samsun’da Yaşamayan Kişiler Samsun’da Anlaşmalı Boşanabilir mi?
Samsun’da yaşamayan kişiler, Samsun’da boşanmayı avantajlı buluyorlarsa Samsun’da ANLAŞMALI boşanabilirler. Çekişmeli boşanma davası ise tarafların evliliğinin sürdüğü yer veya ikametlerinin bulunduğu yer mahkemesinde açılabilir.
Eşimi Anlaşmalı Boşanmaya İkna Etmek İçin Ne Yapmalıyım?
Eşinizi anlaşmalı boşanmaya ikna etmek için avukat tutmakla işe başlayabilirsiniz. Bu, boşanma konusunda ciddi olduğunuzu ortaya koyar.
Anlaşma konusunda maddi hususlarda orta yol bulunabilecek gibiyse mantıklı anlaşmalar teklif etmek işe yarayacaktır.
Eşiniz boşanmak istemiyorsa veya boşanma konusunda gelen teklifin ani olduğunu düşünüyorsa da anlaşmalı boşanmaya yanaşmayabilir. Boşanmanın gündeme gelmesindeki esas sebebi araştırma arzusu doğabilir. Bu nedenle eşiniz boşanmayı düşünmüyorsa anlaşmalı boşanma konusunda ısrar etmeniz ters tepebilecektir.
Anlaşmalı boşanma tek seçenek değildir. Eğer eşinizle evliliğe devam etmek istemiyorsanız, onu anlaşmalı boşanmaya ikna edene kadar beklemek her zaman olumlu sonuçlar doğurmaz.
Çekişmeli Boşanma Anlaşmalı Boşanmaya Çevrilebilir mi?
Eğer çekişmeli boşanma davası evliliğin 1. yılı dolduktan sonra açılmışsa anlaşmalı boşanma davasına çevrilebilir.
Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Gidilmezse Ne Olur?
Anlaşmalı boşanma duruşmasına her iki taraf da gitmezse dava düşer. Düşen dava 1 ay içinde yenilenmezse dava açılmamış sayılır.
Anlaşmalı boşanma duruşmasına davacı gider davalı gitmezse dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Davacıya çekişmeli boşanma dava dilekçesinin sunmak üzere süre verilir.
Anlaşmalı boşanma duruşmasına her iki tarafın da vekilleri gidip kendileri gelmezse, vekillerin talebine göre hakim anlaşmalı boşanma duruşmasına tarafların gelmesi için yeni duruşma günü açabilir.
Taraflarda Biri Duruşmaya Gelmeden Anlaşmalı Boşanma Yapılır mı?
Taraflardan biri duruşmaya katılmadan anlaşmalı boşanma yapılamaz. Tarafların hakim karşısında anlaşma protokolünü onaylamaları gerekir.
Evlilikte 1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanmak Mümkün mü?
Evlilikte bir yıl dolmadan anlaşma metni düzenlenmek suretiyle anlaşmalı boşanma yapılamaz. Başka yollarla yine erken boşanma sağlanabilir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka veya Tazminat Verilir mi?
Boşanmanın anlaşmalı boşanma olması tazminat ve nafaka belirlenmesine engel değildir. Taraflar kendi aralarında anlaşma yaparken birbirlerine nafaka veya tazminat vermeye yanaşmıyor olabilirler. Anlaşmalı boşanma protokolüne girmeyen hususlarda mahkeme kendiliğinden takdir yetkisini kullanıp tazminat veya nafaka belirlemez.
Anlaşmalı Boşanmada Kadın Neler İsteyebilir?

Taraflar anlaşmaya varabiliyorsa, geçersiz bir talep olmamak kaydıyla pek çok şey isteyebilir. Nafaka, tazminat, mehir, düğünde takılan altınlar, haricen alınmasını istediği altınlar, çocuğun velayeti, evde oturma hakkı, nafaka haricinde olmak kaydıyla oturulan evin kirasının ve faturalarının ödenmesi, çocuk için ve kendisi için nafaka, ev eşyaları, ev tapusu, nafaka haricinde çocuğun eğitim masrafları gibi pek çok şey isteyebilir. Önemli olan eşinin bu talepleri kabul etmesidir. Kabul edilmezse anlaşma sağlanamamış olur ve anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.
İş çekişmeli boşanmaya gittiğinde de talepler hakimce anlaşmalı boşanmadaki kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmez. Çekişmeli boşanmada dava kesinleşene kadar eşin üstüne tapulu evde oturma, haklı bulunursa maddi manevi tazminat, çocuğun velayeti, asgari ücret üstünde geliri yoksa nafaka, velayet kendisine verilirse çocuk için nafaka, nafaka için üfe artışı, dava harçları, mal davası açılmışsa edinilen mallar üzerinden katılma payı alacağı (tapu tescili değil), altın davası da açılmışsa düğünde takılan altınlardan eşinin alıp harcadıklarını isteyebilir. Ayrı bir dava ile senede bağlanmış mehir istenebilir. Çekişmeli boşanmada ev tapusu devri, araç devri, nafaka haricinde oturulan evin kirasının ödenmesi, nafaka haricinde çocuğun okul masraflarının ödenmesi gibi kararlar çıkmaz.
Anlaşmalı Boşanmada Az Hak Aldım Ne Yapmalıyım?
Anlaşmalı boşanmada her kadın az hak aldığını her erkek de fazla verdiğini düşünmektedir. Anlaşmalı boşanma kesinleştikten sonra ek davalar açarak boşanmaya dayalı hak talep edemezsiniz. Hak kaybına uğramamak için boşanma konusunda uzman avukatla çalışmanız gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Tapu Harcı Çıkar mı?
Eğer anlaşmalı boşanma protokolünde taraflardan birinin kendi üzerlerindeki taşınmazı eşine devretme konusunda anlaşma yapılmışsa, bu devir ile ilgili hukuk gerekçeli kararda yazılmışsa, tapu devri harçsız yapılır.
Eğer taraflardan biri diğerine 3. bir kişinin üstündeki taşınmazı devretme konusunda anlaşmaya varmışsa bu durumda tapu harcı çıkar.
Anlaşmalı Boşanmada Velayet Kime Bırakılır?
Eğer taraflar anlaşmalı boşanma davasında velayet konusunda bir anlaşmaya varmışsa çocukların yaşı kaç olursa olsun velayet anlaşma protokolüne göre verilir.
Eğer Boşanma davası başta çekişmeli olarak açılmışsa, bu davada taraflardan biri aleyhinde çocuklara karşı şiddet, sapıklık, akıl hastalığı gibi iddialarda bulunulmuşsa, dava anlaşmalı boşanmaya çevrilse dahi, aleyhinde iddialarda bulunulan kişi ile ilgili SİR raporu düzenlenmeden velayet konusu belirlenemez.
Anlaşmalı Boşanma Duruşmasına Çıktıktan Sonra Taraflar Boşanmış Sayılır mı?
HAYIR! Duruşmadan itibaren 1 ay boyunca hakimin gerekçeli karar yazma süresi vardır. Bu bir ayı. sonuna kadar bekleyebilir de kararı hemen yazabilir de. Gerekçeli kararın taraflarca tebliğ alınıp istinaf edilmemesi veya tebliğ aldıktan sonra istinaftan vazgeçmesi sonucu karar kesinleşir. Karar kesinleşmeden taraflar boşanmış sayılmaz. Bu süreçte taraflar hala evli sayılır. Yani bu süreçte taraflar birbirine karşı sadakat borcuna aykırı davranırsa veya başka türlü boşanma sebebi sayılacak eylemlerde bulunursa anlaşmalı boşanma bozulup bu eylemlerden ötürü ek davalar açılabilir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Neler Geçersiz Olur?
Örnek vermek gerekirse, taraflardan birinin veya ikisinin bir daha asla evlenmeyeceği, evlenirse müşterek çocuğun velayetinin otomatik olarak diğer tarafa geçeceği, velayetin babanne veya başka akrabaya verileceği, tarafların boşandıktan sonra il değiştremeyeceği gibi maddeler, hakim tarafından onaylansa ve gerekçeli karara eçse dahii geçersizdir.
Anlaşmalı Boşanmada Telefon Kayıtları ve Otel Kayıtları İstenir mi?
Anlaşmalı boşanmada delil toplanmaz sadece tarafların arasındaki anlaşma hukuka uygunsa bu anlaşma onaylanır ve bu anlaşma uyarınca boşanma sağlanır. Bu nedenle anlaşmalı boşanmada otel kayıtları istenmez.
Anlaşmalı Boşanma İçin İmzalanan Kağıt Bağlayıcı mı?
Taraflar anlaşmalı boşanma için protokol imzalamışsa, bu protokol mahkemede onaylanmadıkça geçerli değildir. Taraflar bu protokolü birbirleri aleyhinde delil olarak kullanmaya kalksa da bir yaptırımı olmayacaktır. Evliliğin başında evlilik sözleşmesi niyetine imzalatılan kağıtlar da geçerli değildir ve yaptırımı yoktur. Kanunda sınırlı sayıdaki mal rejimlerinden birine geçişi düzenlayen noterde düzenlenmiş resmi evrak haricinde evlilik sözleşmesi adı altında imzalanan kağıtların da hükmü yoktur.
Evlilik öncesinde veya evlilik devam ederken “her konuda ben suçluyum ve boşanma halinde eşimden hiç bir şey talep etmeyeceğim” şeklinde imzalanan kağıtların da bir hükmü yoktur.
Akıl Hastalığı Olan Kişi Anlaşmalı Boşanma Yapabilir mi?
Akıl hastası kişi vesayet altındaysa anlaşmalı boşanma yapamaz. Vesayet altında değilse anlaşmalı boşanma yapabilir. Vesayet altındaki kişi için vasisi anlaşmalı boşanma yapamaz.
Cezaevinde Olan Kişi Anlaşmalı Boşanabilir mi?
Cezaevinde olan kişi hükümlü değilse ve cezaevinden izine çıkabiliyorsa izne çıktığı günlerde mahkemede duruşmaya katılıp anlaşmalı boşanma yapabilir. Cezaevinden SEGBİS yoluyla bağlanıp anlaşmalı boşanma yapılması yaygınlaşmamıştır.
Hükümlü Kişi Anlaşmalı Boşanabilir mi?
Hükümlü kişi vesayet altında olacağından anlaşmalı boşanma yapamaz.
2025 Yılı İçin Anlaşmalı Boşanma Ücreti Ne Kadardır?
2025 yılı avukatlık asgari ücret tarifesine göre alınması gereken en düşük ücret 30.000 Liradır. Mahkemeye ödenecek harç 4000 liradır. Noterde çıkartılacak vekalet masrafı 1000 liradır.
Anlaşmalı Boşanma İçin Dilekçe Örneği
Burada verilen dilekçe ve protokol örneği sadece fikir vermesi için konulmuştur. Davanızı muhakkak uzman anlaşmalı boşanma avukatı desteği ile açmanızı tavsiye ederiz. Burda verilen dilekçe ve protokol temel bazı maddeleri kapsamakta olup her evliliğe göre farklı anlaşma maddelerinin konulması gerekeceğini göz ardı etmeyin.
Anlaşmalı Boşanma İçin Protokol Örneği
Burada yer verdiğimiz protokol ve dilekçe sadece fikir verme amaçlıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken temel maddeleri içermektedir. Maddelerin içeriği tarafların arasındaki anlaşmaya göre şekillendirilecektir. Davanızı açarken muhakkak uzman avukat desteği almanızı öneririz.
PROTOKOL
Taraflar iş bu protokol uyarınca anlaşmalı boşanmaya karar vermişlerdir
1-Tarafların birbirlerinden yargılama gideri talebi yoktur.
2-Tarafların birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talebi yoktur.
3-Müşterek çocuğun velayeti … ‘da bırakılacaktır. Velayeti … ‘da kalan müşterek çocuk mahkemenin belirlediği günlerde … ile şahsi münasebet tesis edecektir.
4-Velayeti …’da bırakılan çocuk için … her ay … TL nafaka ödeyecektir. Nafaka için yıllık ÜFE oranında artış uygulanacaktır
Anlaşmalı Boşanma Dilekçe Örneği
SAMSUN NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ’NE
DAVACI :……T.C: ….. Adres:…….
DAVALI : ……. T.C:…….. Adres:……
KONU :Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle anlaşmalı boşanma
AÇIKLAMALAR :Taraflar … yılında evlenmiştir. Bu evlilikten ….. adında ….. doğumlu müşterek çocukları bulunmaktadır. Taraflar boşanmanın ferileri hakkında etkeki protokol uyarınca anlaşmaya varmıştır. Ekteki protokol uyarıncatarafların boşanmalarına karar verilmesini talep ederiz.
HUKUKİ NEDENLER :HMK, TMK vs her türlü hukuki neden
DELİLLERİMİZ :Nüfus kayıtları, anlaşmalı boşanma protokolü vs her türlü hukuki delil
TALEP :Yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü tarafların ekteki protokol uyarıca boşanmalarına karar verilmesini talep ederiz.